Må si nei til gaver: – Det er helt fullt her

Aktører som som har samlet inn klær, leker og hygieneprodukter til de evakuerte etter skredet i Gjerdrum må si stopp. Nå trenger de mer plass.

I Hjelpende Henders lokaler bare noen hundre meter fra evakueringssenteret på Olavsgaard, er det stappfullt med kasser og poser med klær og gjenstander som lokalsamfunnet har kommet med det siste døgnet.

Nå er det så fult at leder Ellen Bakke har måtte si nei til flere av dem som har kommet for å gi de siste timene.

– Det blir rett og slett litt mye. Vi får tilbakemeldinger om at behovet på hotellene er dekket, de trenger ikke flere ting der akkurat nå, sier Bakke til TV 2.

– Det er selvfølgelig ikke noe hyggelig å si nei, for folk har lyst til å gi og bidra.

Ber om plass-hjelp

Den frivillige organisasjonen driver bruktbutikk og mottak av klær til personer som trenger det også til vanlig. Men da Bakke så hvor mange som var evakuerte, forstod hun at de ville trenge mer klær enn det de hadde på lager.

Siden det har gavene strømmet inn. Nå er lokalene så fulle at det er vanskelig å holde oversikt over alt som er kommet inn.

– Givergleden har vært enorm. Det er fult opp alle steder - til og med på do, sier Bakke.

Hun forteller at tilbakemeldingene hun har fått fra hotellene der de evakuerte oppholder seg, er at det er begrenset hvor mye beboerne trenger mens de fortsatt bor på små hotellrom.

KØ: Utenfor Olavsgaard, der mange av de evakuerte beboerne befinner seg, har det vært en strøm av personer som ønsker å gi bort klær og andre gjenstander.
KØ: Utenfor Olavsgaard, der mange av de evakuerte beboerne befinner seg, har det vært en strøm av personer som ønsker å gi bort klær og andre gjenstander. Foto: Odd Arne Hartvigsen/TV 2

– Vi prøver heller å legge opp til å hjelpe dem over tid, slik at de får mulighet til å komme hit og plukke ut det de trenger.

Torsdag morgen ba organisasjonen om hjelp på Facebook. De trenger å låne et større lokale, for å kunne sortere alt de har fått inn.

FULLT: Bilen til Ellen Bakke er full av poser med gaver til de evakuerte.
FULLT: Bilen til Ellen Bakke er full av poser med gaver til de evakuerte. Foto: Torgeir Knutsen/ TV 2

– Det blir tungvint å jobbe når det er så mye så tett. Så nå håper vi det dukker opp et laget som passer.

Bakke har en klar oppfordring til dem som ønsker å hjelpe:

– Jeg skjønner at alle vil gi, men vi må bremse litt nå.

Strømmer til

Mange har også dratt direkte til Olavsgaard med gjenstander de ønsker å gi til de evakuerte. Der har det flere ganger vært kø utenfor hotellet.

Nå må også de si stopp. For to etasjer og deler av resepsjonen på hotellet er fulle av ting folk har gitt bort.

– Folk har vist en enorm giverglede og hjertevarme i krisen. De kommer med så mange ting, og nå er det fullt her på Olavsgaard, rett og slett, sier Heidi Lippestad, kommunikasjonssjef i Lillestrøm kommune, som bistår Gjerdrum kommune.

STORE MENGDER: Klær, hygieneartikler og leker i store mengder er levert på Olavsgaard.
STORE MENGDER: Klær, hygieneartikler og leker i store mengder er levert på Olavsgaard. Foto: Ellen Kessel/ TV 2

Hun forklarer at de av respekt for de mange som ønsker å gi, ikke kan ta imot mer.

– Blir mengden større nå, får vi ikke distribuert den på en god måte, sier Lippestad.

De som nå ønsker å gi noe, kan levere dette på Holterhallen, der Røde kors har etablert et mottak.

– Nå klarer vi ikke å håndtere mer her, hotellet er fullt. Rådet til de som vil hjelpe, er kanskje å holde seg litt. For dette er en langvarig krise, og det er mennesker som vil ha behov for hjelp i tiden som kommer også.

Kanari-Fansen mobiliserte

PRODUKTER: Mange har donert hygieneprodukter.
PRODUKTER: Mange har donert hygieneprodukter. Foto: Ellen Kessel/TV 2

Også Kanari-Fansen, Lillestrøms supporterklubb, opplevde enorm pågang da de i går startet en innsamlingsaksjon for de berørte beboerne i Gjerdrum.

– Det er veldig stor giverglede. Vi har kanskje levert 25-30 poser med klær og noen sekker med leker, deodoranter, tannbørster og tannkremer på Olavsgaard, sa styremedlem Joacim Sunde Møller til TV 2 onsdag ettermiddag.

Relatert