VARSLER ENDRINGER: FHI opplyser onsdag morgen at de vil gjøre endringer i prioriteringsrekkefølgen for koronavaksinen.
VARSLER ENDRINGER: FHI opplyser onsdag morgen at de vil gjøre endringer i prioriteringsrekkefølgen for koronavaksinen. Foto: Heiko Junge

FHI vil endre prioriteringsrekkefølge for koronavaksinen

Folkehelseinstituttet varsler endringer i prioriteringsrekkefølgen for koronavaksinen og kaller inn til pressekonferanse.

Det opplyser FHI i en pressemelding. Pressekonferansen finner sted klokken 11.30 onsdag.

Dette er prioriteringsrekkefølgen FHI så langt har gått inn for:

  1. Beboere i sykehjem
  2. Alder 85 år og eldre
  3. Alder 75–84 år
  4. Alder 65–74 år og personer mellom 18 og 64 år med flere bestemte sykdommer/tilstander
  5. Alder 55–64 år med en av flere bestemte sykdommer/tilstander
  6. Alder 45–54 år med de samme sykdommer/ tilstander som i punkt 5
  7. Alder 18–44 år med de samme sykdommer/ tilstander som i punkt 5
  8. Alder 55–64 år
  9. Alder 45–54 år

Søndag ble beboer Svein Andersen (67) på Ellingsrudhjemmet i Oslo historisk da han fikk den første koronavaksinen i Norge. Sykehjem i syv kommuner på Østlandet går også i gang med vaksinering før nyttår.

Resten av landets kommuner starter etter nyttår.

* Norge får vaksiner mot covid-19 gjennom EUs fellesordning og har planlagt å kjøpe inn forskjellige typer, avhengig av hvilke som blir godkjent i EU og hvilken effekt de har på ulike befolkningsgrupper.

* Det er regjeringen som bestemmer hva som skal kjøpes. Folkehelseinstituttet (FHI) står for innkjøpet.

* En vaksine utviklet av Pfizer og Biontech ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA mandag 21. desember. De første dosene kom til Norge 26. desember. Vaksinasjonen startet 27. desember.

* Før nyttår kommer det 35.000 doser til Norge, mens det er ventet at 40.000 doser skal komme i ukentlig i ukene etter nyttår. Det er satt en prioriteringsrekkefølge for hvem som får vaksine først.

* Vaksinering blir gratis og frivillig for nordmenn. I utgangspunktet skal barn IKKE vaksineres. Etter hvert som en større andel av befolkningen får vaksine, vil pandemien gradvis avta.

* Det er kommunene og sykehusene som gjennomfører vaksineringen. De har allerede erfaring med massevaksinering fra de årlige influensavaksinene.

* I noen kommuner blir det fastlegene som gjennomfører vaksineringen, mens det i andre kan bli opprettet egne vaksinasjonslokaler.

Kilder: FHI, NTB

Relatert