Solberg til alle som er rammet: – Hele Norge tenker på dere

Statsminister Erna Solberg og justis- og beredskapsminister Monica Mæland besøkte Gjerdrum etter det alvorlige jordskredet onsdag.

Et stort område i Ask i Gjerdrum kommune er rammet av et stort jordskred og beboerne i området er evakuert. Hus er tatt av skredet, flere personer er sendt til sykehus og flere er ikke gjort rede for.

Statsminister Erna Solberg forteller TV 2 at hun er glad for at antall savnede har blitt nedjustert i løpet av onsdagen. Samtidig ser hun fortsatt svært alvorlig på situasjonen.

– Dette er en katastrofe for alle som er rammet. Det er også en katastrofe i norsk sammenheng når flere fortsatt ikke er gjort rede for. Det er skremmende å se og veldig mange er berørt av dette, sier Solberg.

Hun er glad for at lokalsamfunnet stiller opp i krise og at så mange har meldt seg for å hjelpe. Hun sier at hun føler med alle som er rammet.

– Hele Norge tenker på dere og føler med dere. Dette er krevende og skremmende for oss alle, og selvfølgelig vanskeligst for dem som er sterkest berørt, sier statsministeren.

Besøkte skredområdet

Onsdag ettermiddag besøkte statsminister Solberg og justisminister Monica Mæland Gjerdrum.

På vei inn til et møte med kriseledelsen i kommunen, fortalte Solberg at hun sender tankene sine til alle som er berørt av hendelsen.

– Mine tanker er med alle som er direkte berørt. Det er mange som det fortsatt ikke er gjort rede for, dette er en stor katastrofe, sa hun.

– Det er forferdelig vondt å se et sånt ras. Det er også vanskelig når så mange ikke er gjort rede for og jeg forstår at det er stor belastning for de som jobber på stedet, sa hun videre.

– En vond følelse

Etter møtet med kriseledelsen møtte statsministeren pressen på nytt.

– Det er en dramatisk opplevelse å være her og se bilder fra hele raset, og selvfølgelig kunnskapen om at det er flere man ikke har fått gjort rede for ennå, sa hun da.

Statsministeren understreket også at det ikke er sikkert at de som ikke er gjort rede for, er i raset.

– Men det gir en vond følelse når det er så mange vi ikke vet om ennå, sa hun.

Hun sa at det allerede er gjort en kjempeinnsats på stedet, men at innsatsen kommer til å måtte fortsette i dagene som kommer.

– For det tar tid før dette er ferdig. Mange har det vondt, særlig de som nå venter på å komme hjem og vite om huset deres kan bebos igjen, og selvfølgelig de som venter på å høre noe fra dem de ikke har hørt fra enda, sa hun.

– Det er mange pårørende som sitter nå og ikke vet. Hva vil du si til dem?

– At vi har stor medfølelse. Dette er vanskelig og vondt å vite. Det er utrolig vanskelig og kanskje kommer det til å være det i flere dager, for det tar tid før man klarer å komme inn i disse husene, før man klarer å lete ordentlig. Det tar tid før dette blir stabilisert, så jeg skjønner at dette er en voldsom påkjenning, sa Stoltenberg til TV 2.

Senere onsdag besøkte statsministeren og justisministeren Olavsgaard hotell, der de møtte berørte.

– Det er mange som sier at dette har vært en veldig skremmende opplevelse, og så er det mange som tar dette med fatning. De opplever at de har fått god hjelp her, men det er klart at opplevelsen fra i natt, og ikke minst usikkerheten om fremtiden, sitter hardt i, sa statsministeren etter å ha vært der.

– Vi står sammen

Før krisemøtet startet, ble statsministeren orientert om situasjonen av politiets innsatsleder Roger Pettersen.

– Min opplevelse er at her står samfunnet sammen, med de ressursene vi har. Det er «vi» og vi skal sammen løse oppdraget, sa han til statsministeren.

Pettersen fortalte videre at det gjøres en formidabel innsats, og at den kommer til å vedvare.

– Det er romjul og selvfølgelig særdeles trist for de som er rammet av dette. Det er selvfølgelig dem vi tenker mest på, sa han, og la til at de på stedet er omgitt av profesjonelle aktører som jobber.

– Vi er profesjonelle, men vi er også mennesker bak det hele. Men her jobbes det iherdig. Jeg må si jeg er utrolig stolt av å få lov til å representere alle sammen, sa han videre.

Statsministeren takket for innsatsen før møtet startet.

– Jeg har lyst å si tusen takk for jobben dere gjør. Jeg vet at dette både er krevende og hardt for alle som er med og jobber, sa hun.

GJERDRUM: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland besøker Ask i Gjerdrum.
GJERDRUM: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland besøker Ask i Gjerdrum. Foto: Jil Yngland/NTB

– Skremmende

Tidligere onsdag uttalte statsministeren til TV 2 at det er skremmende å se naturkreftene som har vært i sving.

– Det er skremmende fordi vi vet at vi får villere vær fremover. Klimaendringene gjør at områder som tidligere har vært oppfattet som trygge kanskje ikke er trygge lengre. Det er et viktig tankekors for oss alle, sa Solberg.

Statsministeren påpekte samtidig at hun nå først og fremst tenker på de som er evakuerte eller frykter for savnede personer.

Roser redningsmannskapene

Solberg takket redningsmannskapene som er i aksjon under krevende forhold.

– Jeg vet at dette er tøft for dem også. Det er tøft å stå i en situasjon hvor det er så mye usikkerhet, der man ikke kan gå rett på og begynne å lete fordi det fortsatt er farer knyttet til området.

– Dette var en nyttårshelg vi ikke hadde lyst på, la hun til.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) blir også løpende orientert etter skredet.

Relatert