Line Vold, avdelingsdirektør Folkehelseinstituttet
Line Vold, avdelingsdirektør Folkehelseinstituttet Foto: Truls Aagedal / TV 2

Tre nye tilfeller av mutert koronavirus påvist i Norge

Den engelske varianten av viruset er påvist i Viken, Ullensvang og Agder.

Laboratorietester på FHI har avdekket tre nye tilfeller av den engelske virusvarianten i Norge.

Det er personer i Viken, Ullensvang og Agder som har fått påvist den engelske varianten av viruset.

Den engelske virusvarianten er kalt VOC 202012/O1 og antas å være årsaken til en rask økning av smittetilfeller i Sørøst- og Øst-England samt London.

Alle tre kom til Norge fra Storbritannia rett før jul. Disse kommer i tillegg til de to som ble oppdaget søndag.

– Personene det gjelder skal nå sitte i karantene, og vil bli fulgt opp av kommunen de befinner seg i. Vi bistår og sikrer at de følges opp i henhold til gjeldende retningslinjer, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Forventer nye tilfeller

Den mer smittsomme koronamutasjonen som er oppdaget i Storbritannia, er også påvist hos to personer i kommunene Kinn og Oslo.

I en oppdatert risikorapport har Folkehelseinstituttet advart om at nye varianter av koronaviruset vil spre seg i Norge.

– Det er som forventet at flere personer får denne varianten påvist, og vi forventer også nye tilfeller fremover i Norge. Den nye varianten av viruset har stor utbredelse i deler av Storbritannia nå, og det er derfor ikke overraskende at reisende fra disse områdene er smittet av denne varianten av viruset. Vi følger nøye med på situasjonen, og vi ønsker å forsinke spredningen så mye som mulig, sier avdelingsdirektør Vold.

Også påvist i Kinn og Oslo

Personen som kom inn i Ullensvang fra Storbritannia har fått påvist den muterte versjonen av viruset. Vedkommende ankom Norge 18. desember, og gikk umiddelbart i karantene.

Norge stanset alle direkteflyvninger fra Storbritannia 21. desember.

Den 22. desember fikk vedkommende påvist koronavirus, etter å ha testet seg før avreise fra Storbritannia. Vedkommende gikk da i isolasjon.

– Vi har hatt god kontroll hele veien, og vedkommende har kun hatt en nærkontakt. Denne personen har også vært i karantene, så vi opplever ikke noe uro med tanke på om det muterte viruset skal ha spredt seg i vår kommune, sier ordfører Roar Aga Haug til TV 2.

Det var Bergens Tidende som først meldte om smittetilfellet i Ullensvang.

Ordfører Aga Haug opplyser til TV 2 at nærkontakten har testet negativt tidligere. Vedkommende er testet igjen, og man forventer nytt testsvar fra FHI på nyttårsaften.

Fra før er det muterte viruset påvist hos en person i henholdsvis Kinn og Oslo kommune.

Relatert