Saudiarabisk kvinneaktivist dømt til fengsel

Den saudiarabiske kvinneaktivisten Loujain al-Hathloul er dømt til fengsel i fem år og åtte måneder for terrorrelatert kriminalitet, melder lokale medier.

BILKJØRING: Al-Hathloul fikk oppmerksomhet da hun satte seg bak rattet i 2014. Foto: Loujain Al-hathloul / AP / NTB
BILKJØRING: Al-Hathloul fikk oppmerksomhet da hun satte seg bak rattet i 2014. Foto: Loujain Al-hathloul / AP / NTB

Al-Hathloul fikk verdens oppmerksomhet da hun i 2014 ble pågrepet for å ha protestert mot forbudet mot at kvinner fikk kjøre bil i Saudi-Arabia.

Bilforbudet ble opphevet like før hun i 2018 ble pågrepet sammen med ti andre kvinneaktivister.

Terrordom

Hun ble mandag dømt til en fengselsstraff på fem år og åtte måneder. Hun ble dømt for flere aktiviteter som er forbudt gjennom anti-terrorlovgivningen.

Dette inkluderer blant annet kontakt med «fiendtlige» stater og for å ha lekket hemmelig informasjon. Al-Hathlouls familie avviser anklagene.

Journalister og diplomater ble utestengt fra rettssaken.

Amnesty Norge protesterte kraftig på at saken ble overført til en terrordomstol.

– Den opprinnelige tiltalen mot henne har ingen ting med terrorvirksomhet å gjøre. Vi deler Loujains søsters bekymring om at hun er blitt presset eller torturert til tilståelser, sa seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty Norge.

Frykter tortur

Al-Hathlouls familie og flere menneskerettighetsorganisasjoner sier hun er blitt utsatt for en rekke overgrep i fengsel. Blant annet skal hun ha blitt gitt elektriske støt og utsatt for vanntortur.

– Fengselsvaktene vekker henne annenhver time, dag og natt, i et forferdelig forsøk på å knekke henne, skriver Amnesty International med henvisning til opplysninger fra Al-Hathlouls familie.

– Men ennå er hun langt fra beseiret, legger Amnesty til.

Besøk av Norge-ambassadør

Amnesty Norge har hevdet at Saudi-Arabias nye ambassadør i Norge, Amal al-Moallimi, har besøkt al-Hathloul i fengselet, men unnlatt å etterkomme bønnen hennes om hjelp.

NTB ba forrige uke Saudi-Arabias ambassade om en kommentar til Amnestys opplysninger om ambassadørens møte med al-Hathloul i fengselet og kritikken om at hun ikke hjalp henne.

Ambassaden har ikke besvart henvendelsen.

(©NTB)