Ada (96) fikk kommunens første vaksine: – Moro!

SARPSBORG (TV 2): Sykehjemsbeboer Ada Løkke (96) er lykkelig over å være vaksinert for koronaviruset. Hun forsikrer at stikket er helt ufarlig.

– Da var det gjort, sier sykepleier Tommy Martiniussen etter å ha satt sin første koronavaksine.

– Ja, tenk på det. Ikke noe gråting engang, svarer 96 år gamle Ada Løkke.

Mandag morgen kom de første vaksinedosene til Sarpsborg kommune. Sammen med Fredrikstad, Hvaler, Ringsaker, Stange, Hamar og Oslo er de første i landet med å begynne vaksineringen.

Aller først i Sarpsborg-køen stod altså Løkke.

– Du gruet deg litt først, men dette gikk jo veldig bra?

– Ja, det kom etter hvert. Jeg tenkte på hva det betydde å stille opp for den saken. Det gikk dette også, sier 96-åringen med et smil.

Skryter av sykepleier

– Hvordan kjentes det å få det første stikket i Sarpsborg kommune?

– Det stikket var det ikke noe farlig med. Jeg var veldig heldig med han Tommy, vet du.

– Hvordan tror du det blir her på sykehjemmet når alle får denne vaksinen?

– Jeg vet ikke om vi kan bli mer tullete, jeg? spøker Løkke.

– Neida, det blir bra det, vet du.

VAKSINERT: Ada Løkke (96) var veldig fornøyd med at sykepleier Tommy Martiniussen skulle sette vaksinen.
VAKSINERT: Ada Løkke (96) var veldig fornøyd med at sykepleier Tommy Martiniussen skulle sette vaksinen. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Hvor lenge har du ventet på å få denne vaksinen?

– Ventet og ventet. Vi har jo håpet fra dette begynte omtrent, på at vi skulle få denne vaksinen, og nå har jeg jo fått min. Da går det i full fart, sier hun.

  • Norge får vaksiner mot covid-19 gjennom EUs fellesordning og har planlagt å kjøpe inn forskjellige typer, avhengig av hvilke som blir godkjent i EU og hvilken effekt de har på ulike befolkningsgrupper.
  • Det er regjeringen som bestemmer hva som skal kjøpes. Folkehelseinstituttet (FHI) står for innkjøpet.
  • En vaksine utviklet av Pfizer og Biontech ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA mandag 21. desember. De første dosene kom til Norge 26. desember. Vaksinasjonen startet 27. desember.
  • Før nyttår kommer det 35.000 doser til Norge, mens det er ventet at 40.000 doser skal komme i ukentlig i ukene etter nyttår. Det er satt en prioriteringsrekkefølge for hvem som får vaksine først.
  • Vaksinering blir gratis og frivillig for nordmenn. I utgangspunktet skal barn IKKE vaksineres. Etter hvert som en større andel av befolkningen får vaksine, vil pandemien gradvis avta.
  • Det er kommunene og sykehusene som gjennomfører vaksineringen. De har allerede erfaring med massevaksinering fra de årlige influensavaksinene.
  • I noen kommuner blir det fastlegene som gjennomfører vaksineringen, mens det i andre kan bli opprettet egne vaksinasjonslokaler.

Kilder: FHI, NTB

Løkke fikk også blomster fra ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) som takk for innsatsen. «Så koselig! Det var moro!» svarte hun.

Sarpsborg fikk 370 vaksinedoser mandag, og det er nok til å vaksinere alle som bor på de seks sykehjemmene i kommunen. Vaksineringen skal skje mandag, tirsdag og onsdag.

Deretter tar de fatt på resten av kommunen.

Jublet for vaksine

Noen timer før Løkke fikk vaksinen, ble mandagens første vaksine satt også i Oslo. På Lillohjemmet var Bjørg Vigdal (87) først ut.

FORNØYD: 87 år gamle Bjørg Vigdal bor på Lillohjemmet i Oslo. Mandag fikk hun sykehjemmets første koronavaksine fra sykepleier Heidi Vestala.
FORNØYD: 87 år gamle Bjørg Vigdal bor på Lillohjemmet i Oslo. Mandag fikk hun sykehjemmets første koronavaksine fra sykepleier Heidi Vestala. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Da stikker var satt, strakk hun armene i været og jublet sammen med resten av de oppmøtte.

Oslo kommune skal i løpet av romjulen vaksinere 429 beboere på fem forskjellige sykehjem.

I første uke av 2021 står 16 andre sykehjem for tur, mens 13 sykehjem starter uken etter.

Begynte søndag

Søndag ble Svein Andersen (67) vaksinert som den første i Norge. Statsminister Erna Solberg kalte i den forbindelse 67-åringen et symbol på vaksineringen. Først mandag har altså massevaksineringen begynt.

Vaksinen må tas i to doser med 21 dagers mellomrom for å gi full effekt. Undersøkelser fra legemiddelselskapet Pfizer, som står bak vaksinen, viser at effekten etter den første dosen er rundt 52 prosent. Når man har tatt den andre dosen, øker dette til 95 prosent.

Amerikanske Pfizer og tyske Biontech har utviklet vaksinen, som er en såkalt mRNA-vaksine. Den må lagres ved minus 70 grader og er kun holdbar i fem døgn.

Vaksinen ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA 21. desember, og en rekke land i Europa har tatt vaksinen i bruk i romjula. I USA og Storbritannia ble den tatt i bruk allerede i begynnelsen av desember.

6. januar ventes det at EMA også godkjenner Modernas vaksine, og at distribusjonen av denne kan starte kort tid etter. Norge har sikret seg 1,9 millioner doser av denne vaksinen.

Slik er køen

De første 10.000 vaksinedosene kom til Norge 26. desember og blir fordelt på rundt 5.000 personer, som får én dose nå og én dose om tre uker, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Sykehjemsbeboere i hele landet står foreløpig først i køen, etterfulgt av personer over 75 år.

Tredje kategori i vaksinekøen er personer mellom 65 og 74 år, samt personer mellom 18 og 64 år med enkelte alvorlige underliggende sykdommer.

Relatert