Rosenborg sikret Europa-kvalik

Rosenborg presset lenge på og fikk en drøss med gode muligheter, men tirsdagens kamp mot Sandefjord endte 0-0. Likevel er de klare for europaspill neste år.

Det ene poenge hadde uansett vært nok til å sikre den viktige 4.-plassen. Kristiansund måtte i tillegg se seg slått av Haugesund og endte til slutt fire poeng bak.

Rosenborg greide derimot ikke å ta seg opp på bronseplassen. Etter at Vålerenga slo Start 4-0 ville det selv med seier aldri lyktes å passere oslolaget.

Rosenborg har tidvis slitt denne høsten, og røk på fire strake tap i november og desember. Men etter de var heldige og slo bunnlaget Mjøndalen 1-0 for tre uker siden fant de formen da de slo Molde 2-1 i forrige runde for ni dager siden.

For Sandefjord var det begrenset å spille om tirdag. De var garantert plass i Eliteserien neste sesong og langt unna europaspill neste seong.

For klubben var nok kampen mest spesiel som den siste til trener Martí Cifuentes. Han har nemlig ikke fått fornyet kontrakt, noe klubben begrunner med økonomiske årsaker. De har derimot understreket at de er «strålende fornøyd» med jobben Cifuentes har lagt ned.

Cifuentes tok over Sandefjord etter Magnus Powell i mai 2018. Spanjolen greide ikke å redde vestfoldlaget fra nedrykk, men tok det opp igjen til Eliteserien på første forsøk.

Sandefjord-press

Rosenborg kunne fått en marerittstart på kampen. Allerede før 40 sekunder var spilt knallet Rufo til mot mål. Ballen gikk rett i André Hansen, som måtte gi retur. Desverre for Sandefjord greide de ikke å utnytte muligheten. Fire minutter senere dro Kristoffer Nordmann Hansen seg inn mot boksen før han sendte ballen mot lengste hjørne. Hansen var derimot rask i bevegelsene og reddet.

Også flere ganger i starten var vertene farlig frampå, og samtidig tikket det inn meldinger om at Vålerenga hadde scoret to ganger mot Start. Dermed var Rosenborgs bronsehåp så godt som slukket før kampen hadde kommet ordentlig i gang.

Ingen uttelling

Selv om også Rosenborg kom til enkelte muligheter, fortsatte Sandefjord å presse på den først halvtimen. Da Kristiansund i tillegg gikk opp i ledelsen mot Haugesund så trønderens europaplass langt fra trygg ut. Haugesund vendte imidlertid til seier i 2. omgang.

Rosenborg så ut til å ønske å gå i garderoben med en ledelse. De satte nemlig inn en sluttspurt de siste minuttten før pause, men det ga aldri utteling på måltavla.

– De siste ti var bra. Da er vi der vi skal være. Vi kommer til sjanser og står bedre offensivt, sa Rosenborgs Per Ciljan Skjelbred til Eurosport i pausen.

Stort press

Rosenborg satte også fart etter pausen. Etter flere sterke angrep var kun en altoppofrende Martin Kreuzliger i veien for ledelse til gjestene. Etter at Emil Konradsen Ceide dro seg fri på kanten og sendte ballen inn i feltet endte ballen til slutt hos Holse, som smelte til mot mål. Men der var altså Kreuzliger som stanset ballen.

Et mål til Rosenborg lå lenge i lufta i Sandefjord, men til tross for flere gode muligheter lyktes det aldri trønderene å finne nettmaskene.

Blant annet fikk Po Kanate og Dino Islamovic hver sin sjanse til å sende laget i ledelsen med ti minutter igjen å spille.

(©NTB)