Wenches små juledesserter

Her er oppskriften på Wenches klassiske favoritt, samt tilslørte julepiker- og gutter og en aldri så liten bonusdessert til små og store.

Oppskriftene er beregnet til 4-5 personer.

Byggrynskrem med rå bærsaus - Wenches klassiske favoritt

Kok grøt på byggryn eller risgryn. Les fremgangsmåte på pakken. Avkjøl. Kan kokes dagen i forveien.

Dette trenger du til grøten:

  • 4-5 dl avkjølt bygg eller risgrøt (hvis grøten er for fast i konsistensen bland inn litt melk)
  • 3 dl kremfløte
  • Vanilje, melis/sukker

Slik gjør du:

Pisk kremen myk med vaniljesukker og eventuelt litt sukker eller melis. Vend inn grøten.

Dette trenger du til rå bærsaus:

Sausen kan lages med rå eller frosne bær. Lages sausen med frosne bær, lag sausen ferdig tidlig på dagen og la den tine”på kjøkkenbenken 2-3 timer, rør den opp før servering.

  • Ca. 250 g tyttebær, jordbær eller bringebær
  • 3-4 ss melis eller sukker
  • Frø fra en ½ vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
  • Eventuelt 1-2 t s sitronsaft

Slik gjør du:

Mos bær til en glatt pure i hurtigmikser. Sil bærsausen gjennom en sikt og smak til med melis eller sukker og litt saft fra sitron.

Tilslørte julepiker - og gutter

Dette trenger du:

  • 4-5 epler
  • Smør til steking
  • Sukker og kanel
  • Ca. 3 dl kremfløte eller 1 beger vaniljekesam
  • Pepperkaker (beregn ca. 4 knuste pepperkaker pr person)

Slik gjør du:

Skrell og del epler i båter og stek i smør. Dryss med sukker og kanel. Eller bruk eplemos smakt til med litt kanel og vanilje. Stekte epler kan byttes ut med multer rørt opp med sukker og vanilje kan også brukes Knus pepperkaker, eventuelt blandet med andre tørre julekaker. Pisk krem myk eller du kan bruke vaniljekesam. Legg knuste pepperkaker lagvis med krem og stekte eplebiter i porsjonsglass.

Bonus dessert til små og store

Engledessert på 1-2-3. Oppskriften er til 4-5 personer. Den er fri for gluten og egg og kan enkelt lages melkefri.

Dette trenger du:

  • 500 g frosne halvtinte jordbær
  • 5-6 ss sukker
  • 2 iskalde bananer i biter (eventuelt fryste)
  • 2 dl kald fløte, eventuelt kald kokoskrem eller Gryr (melkefri fløte), halvtint/myk vaniljeis kan også brukes
  • Eventuelt noen dråper sitronsaft

Slik gjør du:

Legg bærene foodprocessor og kjør til de begynner å mose seg. Tilsett kald fløte, banan delt i biter og litt sukker etter smak. Smakt til med litt presset sitron, det gir en frisk god smak. Kjør sammen til alt er godt most og blandet. Server nylaget med krumkaker eller kransekake.

TIPS:

Glutenfri: Velg glutenfrie tørre kaker.

Melkefri: Velg tørre julekaker uten melk, stek epler i margarin uten melk og visp Gryr (melkefri fløte) til myk krem.

Fri for egg: Velg tørre kaker uten egg.

Diabetes: Velg sukkerfrie tørre kaker, erstatt sukker med sukring gold. Tilpass mengde dessert i forhold til type diabetes.