Atle (20) med alpinsensasjon - på pallen for aller første gang

Atle Lie McGrath (20) fikk sitt definitive gjennombrudd. Han tok sin første pallplass og tangerte farens prestasjon da han ble nummer to i favorittbakken i Alta Badia.

Se video av Lie McGrath øverst på siden (med tillatelse fra NRK)

Norge har fått nok en stjerne på alpinhimmelen.

Atle Lie McGrath (20) fikk søndag sitt store gjennombrudd da han kjørte ned til andreplass og karrierebeste under storslalåmrennet i Alta Badia.

– Det der var helt sjukt. Jeg vet ikke en gang hva jeg skal si. Aldri vært tapt for ord, men nå vet jeg ikke hva jeg skal si, sier McGrath til TV 2.

Gjorde som faren

Kun franske Alexis Pinturault klarte å tukte McGrath, som lå som nummer fire etter den første omgangen. Avstanden mellom de to beste var kun sju hundredeler.

Den USA-fødte nordmannens beste plassering i verdenscupen før søndagens bragd var ellevteplassen fra storslalåmen i Santa Caterina i starten av desember. At seieren kom i nettopp Alta Badia, som er 20-åringens favorittbakke, gjør det hele enda større.

– Det her er helt vilt. Favorittomgangen min i historien er Ted Ligetys førsteomgang her fra 2012, hvor han vant med nesten tre sekunder. Jeg har sett mye på denne bakken. Å komme på pallen … Det er så fett, sier McGrath.

– Åtte år gamle Atle sitter og er stolt nå. Jeg blir nesten litt emosjonell.

Samtidig som Bærum-alpinisten noterte seg for karrierebeste, fulgte han også opp stolte familietradisjoner. McGraths amerikanske far, Felix McGrath, var selv en habil alpinist og har én andreplass fra verdenscupen på CV-en. Den kom under et slalåmrenn i Åre i 1988.

– Nå har jeg endelig tangert ham, smiler McGrath.

Han er født i Vermont i USA og kom til Norge som to-tre år gammel gutt sammen med sin norske mor og amerikanske far.

HISTORIE: Atle Lie McGrath tok steget opp på pallen i verdenscupen for første gang. Her sammen med vinner Alexis Pinturault.
HISTORIE: Atle Lie McGrath tok steget opp på pallen i verdenscupen for første gang. Her sammen med vinner Alexis Pinturault. Foto: Andreas Solaro

20-åringens inntog på seierspallen gjør at troen på en ny gullalder for norsk alpinsport bare vokser seg sterkere og sterkere. Tidligere i år var det Lucas Braathen som fikk sitt gjennombrudd da han vant i Sölden. McGrath har latt seg inspirere av lagkompisen, som også er født i år 2000.

– Det har hatt helt sjukt mye å si. Da jeg så at Lucas vant der, så var jeg «helvete, det kan jeg også gjøre». Jeg har jobbet veldig hardt siden den tid. Å se at det betaler seg er så kult, sier McGrath.

Gleden over prestasjonen til McGrath var tydelig i den norske leiren.

– Sju hundredeler fra å vinne rennet. Det er helt rått. Han er 20 år, liksom. Den generasjonen der … Det er helt rått, sier Aleksander Aamodt Kilde.

– Fantastisk bra av Atle. Han kjører veldig bra på ski. Det var bare et tidsspørsmål, sier Henrik Kristoffersen.

– Vi kan garantert regne med dem i fremtiden, sier Alexis Pinturault.

Feilet i andre omgang

Tre nordmenn lå blant de seks beste etter den første omgangen, men det var kun McGrath som klarte å følge opp. Leif Kristian Haugen falt fra sjette- til 18. plass, mens Lucas Braathen falt fra femte- til 17. plass.

Aleksander Aamodt Kilde kom fra dobbeltseieren i Val Gardena og ble nest beste nordmann da han kjørte seg opp sju plasser. Dermed endte han som nummer seks.

Henrik Kristoffersen, som var svært selvkritisk etter den første omgangen, ble nummer 15. Han mente han «kjørte som en kjerring».

– Det går litt på tverke akkurat nå. Jeg kjører ikke noe bra på ski. Finner ikke flyten. Har ikke selvtilliten og vet ikke hva jeg holder på med. Det er rett og slett for dårlig for min del. Når man er litt frustrert, da kommer det litt ting ut. Det er bare for dårlig, sier Kristoffersen

Relatert