Norge til EM-finale etter thriller mot Danmark

Håndballjentene til Norge lå under med tre mål til pause, men snudde til seier i andre omgang.

Norge - Danmark 27-23 (10-13)

De norske håndballjentene er klare for EM-finalen etter å ha slått Danmark 27-23, men det var lenge en nervepirrende batalje.

Jesper Jensens jenter rystet Norge før pause og hadde en tremålsledelse til pause, men kampen var snudd på åtte minutter av andre omgang. De siste ti minuttene av kampen tok Norge kommando og sikret finalebilletten.

– Det er fantastisk. Vi jobbet egentlig bra hele tiden, men vi fikk det ikke helt til å stemme. Vi fikk ikke helt satt ballen i mål, men så ble det fantastisk. Det viser at vi er gode sammen, sier Katrine Lunde, som kom inn for Silje Solberg i andre omgang og leverte flere viktige redninger.

– Veldig deilig. Jeg er så lettet, og det er så deilig at vi klarte å snu det. Det var noen nervepirrende minutter i andre omgang, sier Stine Skogrand.

Nå står Norge med 14 (!) strake seirer over Danmark, som ikke har slått de norske jentene siden EM-oppkjøringen i 2014.

Nora Mørk ble Norges toppscorer med seks mål på ni forsøk.

– Jeg er bare enormt glad og stolt av å være i finalen for det har kostet mye. Jeg har ventet på dette i mange år. Det har vært tøft for landslaget, vi har ikke stått i en finale på tre år. Det er bare sinnssykt bra gjort, for jeg synes Danmark så utrolig bra ut. Så jeg er skikkelig, skikkelig stolt, sier en gråtkvalt Nora Mørk til TV3.

Frankrike neste

I søndagens finale i Herning venter Frankrike, som knuste Kroatia tidligere på kvelden.

– Mot Frankrike er vi nødt til ikke å ha så lang periode der vi ikke spiller opp mot vårt beste. De har uten tvil mye å spille på, både i angrep og forsvar. De er mer dynamiske og et lag som forbereder seg ekstremt godt. Det er gode muligheter for oss i den kampen, men vi må være enda bedre, sier Norges kaptein Stine Bredal Oftedal.

– Det er alltid tøft. Det blir som regel jevne kamper, men likevel med masse tempo. Det blir selvfølgelig veldig tøft, men det hadde vært gøy hvis vi viste oss fra en god side på søndag også, sier Lunde.

– Det blir en tøff kamp. De har spilt jevnt i mange kamper i mesterskapet, og vi kjenner hverandre godt fra før. Vi har noe å revansjere fra 2017, sier Skogrand, og sikter til finaletapet for Frankrike i VM for tre år siden.

Danskene rystet Norge

Norge hadde ingen god førsteomgang og lå under med fire mål både på 6-10, 8-12 og 9-13. Bakerst hos Danmark sto Sandra Toft fantastisk og reddet 44 prosent av skuddene som kom fra Norge den første halvtimen

Toft kunne imidlertid ikke stoppe Veronica Kristiansens redusering fra langt hold til 10-13 sekundet før pausesignalet gikk i Herning.

Silje Solberg, som hadde en redningsprosent på 32 før pause, ble erstattet av Katrine Lunde fra start i andre omgang. Kristiansanderen startet med å redde det første skuddet som kom fra danskene.

Snudde i andre omgang

Seks minutter inn i andre omgang klistret Stine Bredal Oftedal ballen i krysset og sørget for at lagene var likt på stillingen 14-14.

Et par minutter senere var Norge tilbake i ledelsen på 16-15, men lagene fulgte hverandre som skygger den neste perioden.

De siste ti minuttene av kampen koblet de norske håndballjentene grepet om finalebilletten. Norge var oppe i en femmålesledelse. Samtidig traff danskene treverket flere ganger. Til slutt vant Norge kampen 27-23.

Relatert