Sexarbeidere dropper karantene – politiet frykter smittebombe

Politiet frykter at østeuropeiske sexarbeidere som bryter karantenereglene, skal spre koronasmitte i et marked der det er vanskelig å drive smittesporing.

De siste par ukene har politiet i Oslo avdekket flere sexsalg enn vanlig.

I Norge er forbudt å kjøpe sex, men lov å selge. Kvinnene kommer ofte fra røde land i Øst-Europa – uten å overholde karanteneplikten ved innreise.

Store mørketall

Flere av kvinnene har blitt bøtelagt, og Utlendingsdirektoratet (UDI) har fattet flere vedtak om bortvisning, opplyser politiet.

– Erfaringsmessig vet vi at når vi kommer over folk som selger sex, så er det bare toppen av isfjellet. Dessverre er nok mørketallene store, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen til TV 2.

SLÅR ALARM: Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen tror at sexkjøpere som får påvist koronasmitte, vil gjøre smittesporingen vanskelig.
SLÅR ALARM: Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen tror at sexkjøpere som får påvist koronasmitte, vil gjøre smittesporingen vanskelig. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

Foreløpig er ikke politiet kjent med smittetilfeller blant sexarbeiderne, men dersom det skulle bli påvist smitte, frykter de at smittesporingen skal bli vanskelig.

– Vi tenker at de som har kjøpt sex og blitt smittet, neppe vil fortelle det til dem som sporer smitten, sier Meeg-Bentzen.

– Potensielle smittebomber

Dessuten får ikke politiet tak i kundelistene til sexarbeiderne, hvilket gjør sporingsarbeidet vanskelig dersom en av dem får påvist smitte.

Ifølge Meeg-Bentzen forteller kvinnene til politiet at de gjerne har 3-4 kunder om dagen. Sexkjøpet skjer som regel i utleieleiligheter omkring i Oslo.

– Vi er jo bekymret for folkehelsen. Dette representerer jo potensielle smittebomber som vil bidra til å øke den totale smitten i samfunnet, sier han.

Det er i alt registrert 1.320 smittetilfeller i Oslo de siste to ukene, ifølge kommunens egne tall. Fredag ble det registrert 108 nye tilfeller, hvilket er 22 mer enn gjennomsnittet for den siste uken.

Relatert