RUSKEVÆR: Sjansene for regn er langt større enn sjansene for snø i Østlandsområdet den kommende uken.
RUSKEVÆR: Sjansene for regn er langt større enn sjansene for snø i Østlandsområdet den kommende uken. Foto: Stian Lysberg Solum

Helgeværet: – Det blir mer høstvær enn julevær

Den siste helgen før jul preges av ruskevær over store deler av landet.

Det gode, gamle juleværet lar vente på seg i store deler av landet. Dessverre ser ikke helgen ut til å bli særlig mye bedre.

– Det er et lavtrykksområde som sirkulerer mellom Island og Skottland, som sørger for ruskete vær. Det sender fronter med nedbør innover landet vårt i helgen, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Camilla Albertsen.

Det betyr grått vær i Sør-Norge i dagene som kommer. Flere steder kan få nedbør, og vinden kan komme opp i kuling på utsatte steder. Vestlandet får mest nedbør, men det vil også komme litt nedbør øst på Sørlandet og på Østlandet.

For de som hadde håpet på litt snø før jul har ikke meteorologen noen gladbeskjed. Milde luftmasser i sør fører nemlig til høye temperaturer, som gjør at det som kommer av nedbør kommer som regn.

– Det blir opp mot ti grader på Vestlandet, og seks til åtte grader Østafjells. Det blir mer høstvær enn julevær, og man må over tusen meter for å finne snø, forteller Albertsen.

Trøndelag og Møre og Romsdal får det fineste været

Heller ikke lenger nord blir været det helt store.

– Det blir grått og godt også i Nordland lørdag, og i Troms og Finnmark på søndag.

Det fineste været vil man få i Trøndelag og Møre og Romsdal, der det blir svært mildt og perioder med sol. Meteorologen forteller at værsituasjonen kan gi svært høye temperaturer flere steder, spesielt i Møre og Romsdal.

– Temperaturen kan komme opp i 12 til 15 grader i indre fjordstrøk i Møre og Romsdal, forteller Albertsen.

Kaldere på julaften

Mildværet fortsetter ut i juleuken, og mandag og tirsdag blir relativt milde dager over store deler av landet. Vestlandet vil også få litt regn. Resten av landet får perioder med opphold og sol, men også her kan det komme spredt nedbør.

Lille julaften, julaften og første juledag blir kaldere, med lettere vær.

– Områdene nord for Stad vil kunne få snøbyger på lille julaften og julaften. Sør for Stad og Dovre blir det lettere vær, med opphold og perioder med sol.

– Det kan komme enkelte byger på kysten av Vestlandet og kysten Østafjells, men det blir i alle fall litt kaldere, og litt mer julestemning, sier meteorologen.

Relatert