CAS halverte Wada-dommen: Russland utestenges fra internasjonal idrett i to år

– En symbolsk straff, som ikke kommer til å få noen særlige konsekvenser, mener TV 2s sportskommentator.

Russland utestenges fra internasjonal idrett i to år på grunn av manipulering av dopingprøver.

Det avgjorde Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne torsdag. Russlands antidopingbyrå, Rusada, hadde anket dommen på fire års utestengelse fra Verdens antidopingbyrå (Wada) inn til CAS, og der ble den halvert.

Både Rusada, Wada og en rekke idrettsforbund og utøvere deltok i høringen i CAS i starten av november, og siden har et panel innad i voldgiftsretten behandlet saken.

CAS er idrettsjussens siste ankeinstans. Russerne har mulighet til å anke til sveitsisk høyesterett, men det er ytterst sjelden CAS-avgjørelser blir omgjort det.

– Jeg er ikke kjempeoverrasket over at de gir en form for strafferabatt, som dette i realiteten er. Man opprettholder utestengelsen, men halverer tiden. Jeg er ikke veldig overrasket, men jeg er litt oppgitt. Dette er en symbolsk straff, som ikke kommer til å få noen særlige konsekvenser, sier TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg.

Dommen «bør ikke leses som noen form for validering av oppførselen til Rusada eller russiske myndigheter», skriver CAS. Finstad Berg tror ikke det vil være fullt så enkelt.

– De sier det ikke er noen formildende omstendigheter, men det er selvsagt slik det kommer til å bli tolket utad når de halverer utestengelsestiden. Det vil blir tolket som en strafferabatt, og det vil selvfølgelig Russland bruke til å fortsette å bedyre sin uskyld her, spår hun.

USAs antidopingsjef Travis Tygart holder ikke igjen i sin kritikk etter at utestengelsen halvert. Tygart mener det er en «nedslående avgjørelse».

– Den russiske statsstøttede dopingaffæren har snart holdt på i et tiår, så det er ingen trøst å finne i denne utvannede dommen. Det er et katastrofalt slag for rene utøvere og idrettens integritet at man nok en gang slipper unna konsekvenser som står i stil med forbrytelsene, sier sjefen for USAs antidopingbyrå (Usada).

I flere år har Tygart vært blant de skarpeste stemmene i fordømmelsen av Russlands dopingskandale. Torsdagens avgjørelse overrasker ham ikke.

Han beskylder Wada og Den internasjonale olympiske komité (IOC) for å være medgjørlige overfor Russland.

– Nok en gang er politikk satt foran prinsipper, sier Tygart.

Nøytralt flagg

Avgjørelsen betyr at Russland som nasjon ikke får delta i større, internasjonale mesterskap som OL, Paralympics og VM de neste to årene. Utøvere vil kunne få tillatelse til å konkurrere under nøytralt flagg, slik tilfellet var under vinterlekene i 2018.

Russland kan derimot spille med det russiske flagget på brystet for eksempel i fotball-EM neste år. Dommen gjelder fra torsdag, og Russland vil dermed tidligst kunne konkurrere som nasjon 17. desember 2022.

I dommen skriver CAS at utøverne ikke vil kunne konkurrere med tøy iført det russiske flagget, og at den russiske nasjonalsangen ikke kan synges eller spilles på noen offisielle arenaer.

Tuklet med dopingprøver

Bakgrunnen for utestengelsen er at Wada mener at data og prøver fra det mye omtalte antidoping-laboratoriet i Moskva ble tuklet med før de ble overlevert til Wada i januar 2019. Det internasjonale antidopingbyrået bestemte seg i desember i fjor for å utestenge Rusada.

Rusada bestemte seg raskt for å anke avgjørelsen til CAS og har hele veien hevdet at de ikke har gjort noe galt.

Det russiske antidopingbyrået var utestengt fra Wada fra 2015 til 2018 på grunn av omfattende brudd på dopingreglene fra 2011 og framover. I 2016 avdekket den såkalte McLaren rapporten at russiske utøvere deltok i et statsstøttet dopingprogram, der blant annet positive dopingprøver ble byttet ut med negative under vinterlekene i Sotsji i 2014.

Da Rusada igjen ble innlemmet i Wada høsten 2018, var en av betingelsene at man skulle overlevere prøver fra Moskva-laboratoriet. Det er mange av disse prøvene Wada mener var tuklet med.

(©NTB)

Relatert