Ketil Solvik-Olsen under Fremskrittspartiets landsmøte på Oslo lufthavn.
Foto: Berit Roald / NTB
Ketil Solvik-Olsen under Fremskrittspartiets landsmøte på Oslo lufthavn. Foto: Berit Roald / NTB

Solvik-Olsen vil bringe Oslo Frp opp mot 25 prosent oppslutning

Rogalendingen Ketil Solvik-Olsen (48), som skal gjenreise Oslo Frp fra den politiske branntomten, lover sterk framgang for fylkespartiet.

Frps største fylkeslag har slått dårligere an blant velgerne enn det moderpartiet har gjort i valg etter valg.

Oslo Frp har falt nedover fra en topp på 20,2 prosent i 1995 til et bunnivå på 5,3 prosent i fjor, da de nasjonalkonservative parhestene Geir Ugland Jacobsen og Kent Andersen ledet valgkampen.

Men nå når Ugland Jacobsen er ekskludert, og Andersen er fjernet fra styret går Oslo Frp lysere tider i møte, ifølge Siv Jensens ryddegeneral, Ketil Solvik-Olsen.

– Vi har som mål at Oslo Frp skal bli et av de fylkeslagene som vi er mest stolte av, og som gjør de beste valgene, sier Ketil-Olsen til TV 2.

Innvandring ikke nok

Onsdag hadde han sitt første møtet med de andre medlemmene av interim-styret.

De vil løfte Oslo Frp langt over de fem prosentene laget fikk sist.

– Vi må få laget til å spille sammen, og vi skal inspireres av de fylkeslagene som gjøre det godt i Norge, der vi får 15-20-25 prosent på målingene, sier Solvik-Olsen.

– Det er et kjemperom for oss å vinne fram i Oslo, sier han.

– Men hvordan har Frp i Oslo klart å komme ned på fem prosent?

– De har ikke vært flinke nok til å ta opp bredden av saker som folk er opptatt av. De er flinke på noen saker, som innvandring, men folk etterlyser også skolepolitikk, barnehagepolitikk og samferdselspolitikken, og der har vi en jobb å gjøre, sier Solvik-Olsen.

Ugland Jacobsen slår tilbake

Andersen og Ugland Jacobsen er i likhet med Christian Tybring-Gjedde mot overnasjonale organisasjoner som FN. De er klimarealister, noe som kom til uttrykk i kommunevalgkampen.

I en annonsekampanje på Facebook gikk Oslo Frp både imot «globalisering» og «klimahysteri».

Ugland Jacobsen mener Oslo Frp var på rett vei med sin nasjonalkonservative politikk, da han og Andersen gikk inn i valgkamputvalget for fullt, og de andre trakk seg ut.

– Vi doblet oppslutningen de siste ukene, fordi vi flagget veldig tydelig hva vi stod for - innenfor partiets rammer - men vi vektla dette med å ta vare på Norge, og det å være realistiske på klima. Vi fikk en god mottagelse på det.

Han sier de førte Oslo Frp opp fra en dårlig gallup på rundt 3,7 prosent til et valgresultat på 5,3.

Skal foreslå kandidater til Stortinget

Rogalendingen Solvik-Olsen og hans «ryddegjeng» skal oppnevne et nytt fylkesstyre, og foreslå kandidater til stortingsvalget.

– Vi skal ikke gå inn å diktere hvordan ting skal være. Alle valgene skal gjøres av medlemmene på årsmøtet og nominasjonsmøtet. Min ambisjon er at det skal gå glatt igjennom, fordi vi har hørt på folk, og de ser at prosessen har vært god.

– Men er det en god prosess, at du skal finne kandidater for Oslo Frp?

Partileder Siv Jensen og Ketil Solvik-Olsen under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen.
Foto: Berit Roald / NTB
Partileder Siv Jensen og Ketil Solvik-Olsen under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen. Foto: Berit Roald / NTB

– Vi kommer til å bygge på det arbeidet nominasjonskomiteen allerede har gjort.

Han viser til at nominasjonskomiteens leder Peter N. Myhre er med i interimstyret.

– Det blir ingen nasjonalkonservative kandidater på listen din?

– Alle på stortingsvalgslisten kommer til å være Frp-ere, som kjemper for Frps program - en streng innvandringspolitikk, sterk tro på lov og orden og ivareta norske interesser.

Sjokkert

Andersen, som har vært aktiv i Oslo Frp i 13 år, er sjokkert over at partiledelsen legger ned Oslo Frp.

– Det sender et veldig dårlig signal til de tillitsvalgte i Frp. Det synes jeg virkelig.

– Hvilket signal er det det sender?

- Hvorfor er styret oppløst? Hvem er det som har gjort noe galt? Nå er jo alle behandlet over en kam. Vi har åpenbart ikke tillit noen av oss som satt i styret.

Solvik-Olsen tilbakeviser at sentralstyret ikke har tillit til noen i det tidligere styret.

– Nei, det er ikke en mistillit til alle sammen, men en erkjennelse av at det ikke har fungert i Oslo. Det har vært mye konflikter, det har vi sett i mange, mange måneder, nesten et helt år.

Skuffet over Listhaug

Ugland Jacobsen synes det er ekstra leit at Sylvi Listhaug var den som ledet behandlingen av eksklusjonssaken, og kastet ham ut av partiet.

– Jeg synes det er skuffende. Jeg har alltid sett på Sylvi som en person med høy integritet. Jeg står på en linje som er den samme som Sylvi gjør.

– Hva tror du det gjør med hennes popularitet?

– Det er vel ikke så vanskelig å gjette. Jeg følger med på sosiale medier og snakker med velgere hele tiden, og det er klart at hun har ikke den «standingen» som hun en gang hadde. Jeg håper hun kan få den tilbake, men da må hun vise seg så rakrygget som hun en gang var, sier han.

Relatert