Gladmelding: I år kan det bli mye mindre køer

Hele 200.000 har tenkt å la bilen stå i julen.

Juleutfart betyr gjerne også lange køer flere steder i landet. Men i år kan det bli annerledes. Foto: Morten Holm/ NTB Scanpix
Juleutfart betyr gjerne også lange køer flere steder i landet. Men i år kan det bli annerledes. Foto: Morten Holm/ NTB Scanpix

Jul og juleutfart betyr hvert år lange køer flere steder i landet. Men i korona-året 2020 kan også dette bli annerledes.

1,2 millioner nordmenn skal ut og reise i julen. Det er en halv million færre enn i fjor.

Dette påvirker også trafikken. Under årets julefeiring kan det nemlig bli betydelig færre biler på veiene enn i 2019. I fjor fortalte én million nordmenn at de skulle bruke bil (egen eller leiebil) når de skulle reise. I år oppgir 800.000 dette.

Det fremgår i en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Menn frykter kø

Det er de yngste i aldersgruppene mellom 18 og 24, og mellom 25 og 34 år som skal reise, og majoriteten skal hjem til familie og venner. Innbyggere i Oslo forlater hovedstaden, mens innbyggerne i Vestland er mest hjemmekjære.

46 prosent av de som skal kjøre bil sier at de frykter glatte veier og vanskelige kjøreforhold. Menn er seks ganger mer engstelige enn kvinner for å oppleve kø.

– Menn er mer bekymret for ting som kan sinke dem, som kø og utålmodige barn, enn det kvinner er. Det kan tyde på at de er mer opptatt av å komme raskt frem, enn å komme trygt frem. Vår oppfordring er å holde plassen i køen og unngå å sette andre i farlige situasjoner ved å kjøre forbi, sier Therese Nielsen som er skadeforebygger i Fremtind.

Derfor bytter de ut 2.500 trafikkskilt

Mange skal på hytta i juleferien, langt fra køer og trafikkaos.
Mange skal på hytta i juleferien, langt fra køer og trafikkaos.

Sparer 40 sekunder...

46 prosent av bilistene oppgir at de ikke er engstelige for noe i juletrafikken. Det er en solid økning fra 2019, hvor 28 prosent oppga dette.

– Det kan ha sammenheng med at færre skal kjøre bil og at bilene blir stadig tryggere. Det har også vært mye fokus på trafikksikkerhet de siste årene og antall alvorlige ulykker har gått ned. Vi håper denne positive trenden fortsetter og oppfordrer alle til å overholde fartsgrensene, kjøre etter forholdene og la mobilen ligge når du kjører, sier Nielsen, i en pressemelding.

– Du sparer bare 40 sekunder per mil på å kjøre i 100 fremfor i 90 km i timen. Har du 15 mil til hytta eller din endelige destinasjon, tilsvarer dette 10 skarve minutter, påpeker hun.

Dette norske skiltet kan bli en verdensnyhet

Juleveiene kan by på krevende forhold. Da er det kanskje ikke så lurt å stresse på for å rekke frem tidligst mulig. Foto: Scanpix.
Juleveiene kan by på krevende forhold. Da er det kanskje ikke så lurt å stresse på for å rekke frem tidligst mulig. Foto: Scanpix.

Høy inntekt = hyttejul

Nordmenn flest følger myndighetens råd om å ikke reise til utlandet. Om lag 35.000 nordmenn sier de skal reise utenlands i julen. I fjor oppga nær 277.000 nordmenn at de skulle reise til utlandet. «Hele» fem prosent av innbyggerne i Troms og Finnmark oppgir at de skal til utlandet i julen.

– Blant disse er det nok mange som skal besøke slekt i landet de opprinnelig kommer fra, og vi antar også at mange i vårt nordligste fylke har fritidshus nord i Sverige eller Finland, sier Nielsen.

Det er flest innbyggere i Vestfold og Telemark, samt Oslofolk, som skal på hytta. Jo høyere inntekt i husstanden, dess flere skal på hytta i julen.

LES MER: Joda, du skal kjøre forbi køen her

Se video: Litt av et syn - slik rydder de vei lengst nord i Norge