FØRSTE DOSE: Sykepleieren Sandra ble den første amerikaneren som ble vaksinert i USA mandag.
FØRSTE DOSE: Sykepleieren Sandra ble den første amerikaneren som ble vaksinert i USA mandag. Foto: NTB

Fremskynder godkjennelse av vaksine: – Det er en gledelig nyhet

Erna Solberg bekrefter at Norge er klar til å starte vaksinering i slutten av desember.

Allerede 21. desember vil det bli avholdt et møte der det vil bli tatt stilling til Pfizer og Biontechs koronavaksine, opplyser EUs legemiddelbyrå.

– Det er en gledelig nyhet at den første godkjente vaksinen kan komme allerede før årsskiftet. Vi er godt i gang med planleggingen av dette i Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Hun sier at alle kommuner skal ha klare planer for vaksinering 18. desember.

– Første leveranse kan komme i slutten av desember, og Norge er klar til å iverksette vaksinering allerede da. Dette vil sannsynligvis være en mindre leveranse, sier Solberg.

– Gode nyheter for hele EU

Tysklands helseminister Jens Spahn sa tidligere tirsdag til nyhetsbyrået AP at han har fått bekreftet at en koronavaksine blir godkjent av EUs legemiddelbyrå EMA før jul.

Tyskland har lagt press på EU for å få en vaksine godkjent raskere, opplyste kilder til den tyske avisen Bild.

Helseminister i Tyskland Jens Spahn sier til Bildt at dette er gode nyheter for hele EU. Vaksineprodusenten Biontech er klar for å sette i gang vaksineringen i Europa.

– Vi har allerede forhåndsprodusert og lagret de første dosene av vaksinen for EU. Så snart vi får grønt lys fra EMA og EU-kommisjonen, kan vi begynne å laste og levere vaksinedosene, sier en talskvinne for vaksineprodusenten til den tyske avisen.

– Begrenset omfang

Helseminister Bent Høie sier at det er vanskelig å si hva som blir den endelige datoen for godkjenning av en vaksine i Europa.

– Utstyret for vaksineringen sendes i disse dager, og kommunene er i gang med å lage sine lokale planer. Hvis vi får vaksine før årsskiftet vil det være et begrenset omfang som vi må være forberedt på å vaksinere av, sier Høie til TV 2.

Tirsdag startet Helsedirektoratet utsendingen av sprøyter og annet utstyr til kommunene, slik at de skal være klare når de første koronavaksinene kommer.

– Milepæl

Vaksineutstyret blir fordelt etter antall innbyggere, slik at alle kommuner får utstyr til å vaksinere en like stor andel av befolkningen.

– Dette er en milepæl i arbeidet for å stanse pandemien. Den første leveransen med sprøyter og vaksineutstyr som vi nå sender ut, vil gjøre kommunene godt forberedt til å starte vaksineringsarbeidet, sier assisterende helsedirektør Geir Stene Larsen.

Tidligere tirsdag opplyste vaksinekoordinator Richard Bergström at Norge vil få minst 500.000 doser av Pfizer/Biontech-vaksinene i første kvartal.

Totalt får Norge kjøpe 2,5 millioner vaksinedoser, som er én prosent av det EU har avtalt å kjøpe hittil.

– Totalvolumet er 2,5 millioner doser. Så er det alltid litt usikkert med leveranseskjema, men minst 500.000 doser kommer i første kvartal fra Pfizer, sa Bergström til VG.

Det er nordmenn som er i risikogruppen som vil prioriteres først i vaksinearbeidet. Det vil si eldre mennesker eller folk med underliggende sykdommer. Det konkluderte et ekspertutvalg i medisinsk etikk i november.

Saken oppdateres!