Peppernøtter og serinakaker

Tradisjon tro henter Wenche frem de tradisjonelle julekakeoppskriftene fra bestemors julekokebok. Disse småkakene er også kjempe fine å gi bort i gave.

Peppernøtter

De er uten egg og kan lages uten melk og gluten. I min barndom dyppet bestemor peppernøttene i kaffen, vi barna dyppet i varm solbærsaft eller gløgg.

Dette trenger du:

  • 250 g lys sirup, eventuelt mørk for mer smak
  • 185 g sukker
  • 65 g Melange margarin eller flytende Melange (uten melk velg melkefri)*
  • ½ dl kremfløte, eventuelt Gryr for melkefri
  • 1 ts malt anis, ½ ts pepper, ¼ ts nellik, ¼ ts kanel, ¼ ts ingefær, ¾ ts natron
  • Ca. 500 g hvetemel, begynn med 400. (for glutenfritt velg for eksempel Helios glutenfrie mel)

Slik gjør du:

Kok opp sirup, sukker, margarin og fløte. Bland sammen det tørre og tilsett i sirupblandingen. Elt deigen godt sammen til en smidig glatt deig. Legg deigen i en boks med lokk og sett i kjøleskapet 20-30 minutter, til deigen er avkjølt og fast nok til å formes til kuler. For lang tid i kjøleskapet gjør deigen vanskelig å trille ut.

Trill deigen ut i pølser og del opp i små biter og trill til små, runde nøttestore kuler. Sett på bakepapirkledd stekebrett. Stek peppernøttene midt i ovnen ved 180 grader i 8-10 minutter, til lys gylne. Steketid er avhengig av størrelsen på peppernøttene. Avkjøl kakene på platen 3-4 minutter før de legges over på rist og avkjøles helt før de legges i kakeboks. Peppernøttene blir sprø/harde når de er kalde.

Serinakaker

Dette trenger du:

  • 250 g hvetemel, eventuelt glutenfritt
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 150 g margarin, eventuelt uten melk*
  • 100 g sukker
  • 1 egg

Pynt:

  • 1 eggehvite, hakkede mandler eller pistasj kjerner og perlesukker

Slik gjør du:

Sikt sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og smuldre inn margarin. Tilsett sukker og sammenpisket egg. Kna deigen raskt sammen til en smidig deig. Sett deigen i kjøleskapet i 10-15 minutter.

Trill deigen til en lang pølse og skjær opp i jevnstore biter. Sett på bakepapirkledd stekebrett og trykk kakene litt flate med fingrene eller bruk en gaffel (dyppes i litt sammenpisket eggehvite). Pensle med eggehvite og dryss med perlesukker og eventuelt med hakkede mandler eller pistasjkjerner (mormor brukte alltid mandler, jeg bruker pistasjkjerner, gir litt mer farge).

*I samarbeid med produktplassering