Hangeland og Bergersen inn i Solbakkens landslagsteam

Ståle Solbakken har plukket ut sine nærmeste medarbeidere.

Ståle Solbakken er i sluttfasen med å sette sammen støtteapparatet han skal ha med seg i jobben som landslagssjef. Kent «Kenta» Bergersen blir Solbakkens assistent. Han kommer fra jobben som Kvik Halden-trener. Samtidig går Brede Hangeland inn i en nyopprettet stilling som spilleransvarlig.

Andrew Findlay blir landslagets analytiker med hovedansvar for alle analyseoppgaver. I tillegg vil Frode Grodås fortsatt inngå i A-landslagets trenerteam som assistenttrener med hovedansvar for keeperne. Det opplyser Norges Fotballforbund i en pressemelding.

– Dette er et godt sammensatt støtteapparat med ulike spisskompetanser. Teamet er en blanding av kontinuitet og fornyelse, og har ulike styrker. Jeg er opptatt av å sette sammen egenskaper som skal bidra til å levere på treningsbanen, utenfor banen og mellom samlinger, forteller Ståle Solbakken.

– Ikke mulig å si nei

Hangeland gleder seg til å ta fatt på jobben som spilleransvarlig.

– Ståle ringte meg i forrige uke, sier Hangeland til TV 2.

– Sjansen til å jobbe med Norges beste trener og de beste spillerne i landet er en unik mulighet for meg. Jeg er stor fan av landslaget. Jeg har ekstremt lyst til at landslaget skal komme seg til mesterskap. Det var rett og slett en mulighet det ikke var mulig å si nei til, fortsetter Hangeland.

SKIFTER BEITE I JANUARVINDUET: Brede Hangeland går fra TV 2 til landslaget 1. januar.
SKIFTER BEITE I JANUARVINDUET: Brede Hangeland går fra TV 2 til landslaget 1. januar. Foto: Pål Schaathun / TV 2

– Hva blir jobben din?

– Min stilling er såkalt spilleransvarlig. Det går på individuell oppfølging av enkeltspillere, både på og utenfor banen. Mest på banen. Det er en del jobb også utenom samlingene, slik at alle er sikre på hva som kreves av en landslagsspiller. Det er mest knyttet til oppgaver på banen og hvordan vi skal spille. For meg er dette midt i blinken. Jeg har også litt ansvar inn mot eliteavdelingen for å sikre at det er en rød tråd i arbeidet med å løfte opp nye landslagsspillere, sier Hangeland.

– Jeg tenker og ser fotball veldig likt som Ståle. Han er en av mine store inspiratorer og mentorer i min karriere og den beste treneren jeg har vært borti. Muligheten til å jobbe med og for han er en unik mulighet for meg. Det er en erfaring som blir fantastisk, sier Hangeland.

Solbakken er svært fornøyd med å få med Hangeland på laget.

– Brede har en sterk personlighet og stor erfaring fra å være i et landslagsmiljø, helt fra jeg var assistentrener til han avsluttet som kaptein og den store høvdingen. Og så nyter han selvfølgelig enorm respekt i fotballmiljøet. Jeg har diskutert fotball med ham, og han er fotballfaglig veldig dyktig. Jeg tror det blir en god kombo. Brede vil også få et stort ansvar mellom samlingene, og ha en litt større rolle utenfor banen. Det er litt annerledes å spille på landslag enn på klubblag, sier Solbakken til TV 2.

Fikk a-ha-opplevelse av nødlandslaget

Hangeland skal jobbe for TV 2 ut året.

– Avtalen min med NFF begynner fra nyttår. Jeg kommer til å gjøre ferdig de tingene jeg har avtalt frem til det. Så går jeg over i ny jobb. Det er vemodig, for TV 2 gjorde overgangen fra banen til livet etterpå ekstremt mye enklere enn det ellers ville vært. Jeg har både lært enormt mye og hatt en veldig utfordrende og spennende hverdag. I tillegg har jeg blitt kjent med enormt mange bra folk. Jeg har ikke noe annet enn gode ting å si om folkene og den tiden jeg har hatt i TV 2, sier Hangeland.

TV 2s fotballekspert forteller at nødlandslagets prestasjoner mot Østerrike var en vekker.

– Da nødlandslaget gjorde en heroisk innsats i Wien tenkte jeg at det er mange flere enn de 25-30 såkalt beste som plutselig kan ende opp med å representere Norge. Det er mange som har godt av å føle seg sett, bli inspirert og få litt informasjon om hva som kreves for å spille på landslaget. Veldig mange skal føle seg ivaretatt og fulgt opp på en måte som gjør at det føles trygt og godt den dagen de kommer på landslaget, sier Hangeland.

Landslagskaptein Stefan Johansen ser frem til å jobbe med det nye landslagsteamet.

– Jeg synes det virker som et veldig bra team. Kent Bergersen kjenner jeg fra da han var assistenttrener i Bodø/Glimt i gamle dager. Han er fotballfaglig dyktig og flink med mennesker generelt.

– Brede var kaptein da jeg startet på landslaget, og var på meg med en gang. Han fikk meg til å føle meg velkommen og gjorde inngangen til landslaget veldig komfortabel - man følte seg som en del av gruppa med en gang. Det har jeg forsøkt å føre videre mens jeg har vært kaptein. Brede er enormt erfaren og kan bidra masse på den biten, pluss at vi får god bruk for lederegenskapene hans.

Lise Klaveness tror den nye landslagsgjengen vil fungere godt sammen.

– Ståle har pekt på disse tre som han vil ha inn i teamet sitt, og jeg har støttet hans valg. Når det kommer inn en ny A-landslagssjef vil hans ønsker veie ekstremt tungt.

– Hva ligger i en rolle som spilleransvarlig, som Brede Hangeland nå blir?

– Han vil inngå i trenerteamet som sparringspartner og spilleroppfølging i bred og smal forstand. Det skal han også gjøre i eliteavdelingen. Brede blir en person som ser hele spillet, og i hverdagen vil han inngå i et team med litt ulike slagsider. Bredes slagside vil være enkeltspillere, med litt bredere nedslagsfelt. Han ble også inspirert da han så nødlandslaget. Vi så i den kampen, der spillerne fikk oppdraget og motivasjonen var høy, at prestasjonen også var veldig god. Der så man litt hvor mange det er rundt et landslag, og hvor mange som kan nå et høyt nivå hvis de får god oppfølging.