Skandalescener: Forlot banen i protest etter rasismeanklager

PSG-Istanbul Basaksehir ble stanset. Spillerne forlot banen i protest etter at Istanbul-leiren anklaget fjerdedommeren for rasisme.

SISTE: PSG opplyser at kampen skal ferdigspilles onsdag. Kampstart er klokken 18.55.

Fredrik Gulbrandsen startet kampen for Istanbul Basaksehir. Natt til onsdag svarer han TV 2 på SMS om hendelsen.

– Er dette det sykeste du har opplevd på en fotballbane?

– Absolutt, men jeg mener vi gjorde helt riktig. Når slike ting skjer, må det komme en reaksjon. Hvis ikke hadde det vært glemt etter kampen, skriver Gulbrandsen i en SMS til TV 2.

Istanbul skriver på Twitter at de ikke ville spille videre på grunn av rasisme fra fjerdedommeren mot deres assistenttrener, Pierre Webo.

– Nei til rasisme. M.Webo, vi stiller oss bak deg, skriver PSG-stjernen Kylian Mbappé på Twitter.

Raste mot fjerdedommeren

14 minutter var spilt da Pierre Webo i støtteapparatet til Istanbul Basaksehir henvendte seg rasende til den rumenske fjerdedommeren Sebastian Coltescu.

– Hvorfor sa du «negro», ropte han flere ganger i retning fjerdedommeren.

Samtidig så hoveddommeren ut til å gi rødt kort til en av dem som protesterte.

Flere spillere og trenere fra begge lag strømmet til den tekniske sonen utenfor banen. Demba Ba, som satt på benken fra start for Istanbul Basaksehir, raste mot fjerdedommeren.

– Du sier aldri «den hvite fyren», du sier «den fyren». Så hvorfor, når du nevner en svart fyr, må du si «den svarte fyren?», sa angrepsspilleren.

Se video her:

Den rumenske fotballjournalisten Emanuel Rosu har publisert et klipp på Twitter. Det skal avsløre dialogen mellom dommerne.

«Han svarte der borte. Gå og sjekk hvem han er. Han svarte der borte, det er ikke mulig å oppføre seg slik», hevder Rosu at det sies i klippet.

Fredrik Gulbrandsen startet kampen for bortelaget. Under protestene diskuterte den norske angrepsspilleren med PSG-trener Thomas Tuchel.

– Det var en rasistisk kommentar. Jeg hørte det ikke, men han sa han hørte det, sa Gulbrandsen.

Etter en lang diskusjon gikk begge lag i garderoben. Ifølge RMC Sport skulle kampen starte igjen klokken 22.00, men uten fjerdedommeren. TV-bildene viste så PSG-spillerne i spillertunnelen, men det var ikke tegn til bortelaget.

Her diskuterer Fredrik Gulbrandsen med PSG-trener Thomas Tuchel.
Her diskuterer Fredrik Gulbrandsen med PSG-trener Thomas Tuchel. Foto: Vsport.

UEFA har skrevet i en uttalelse tirsdag kveld at det var enighet fra begge lag om at kampen kunne starte igjen med en annen fjerdedommer, ifølge BBC. Men det skjedde altså ikke tirsdag kveld. Det europeiske fotballforbundet varslet at de vil granske saken og uttale seg på ny.

PSG er videre fra gruppen fordi Manchester United tapte mot RB Leipzig. Istanbul vil uansett havne på sisteplass i gruppen.

TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg syntes det var sterkt å hvordan spillere fra begge lag reagerte umiddelbart.

– Å se solidariteten blant spillerne på tvers av lagene i det øyeblikket, synes jeg er ganske sterkt. Jeg tror ikke at jeg har sett det på et sånt nivå før, sier Finstad Berg.

– Jeg har sett spillere gå av banen tidligere, og jeg har sett situasjoner der begge lag har gått av banen, men ikke på den scenen her. Det er veldig spesielle omstendigheter. Det er ikke publikum som roper noe, og heller ikke en situasjon mellom to spillere, men en fjerdedommer som er der for å passe på at alt går riktig for seg og skal beskytte spillerne. At han er en del av dommerteamet, gjør saken ekstremt spesiell, konstaterer hun.

Finstad Berg understreker at det er vanskelig for henne å si noe om den språklige konteksten all den tid hun ikke kan rumensk. Men:

– For det første er det såpass mye oppmerksomhet rundt akkurat denne typen ord. Selv om det kun er navnet på en farge på rumensk, bør man hvis man dømmer en turnering hvor slagordet er «respect» og hvor man har hatt utallige rasismekampanjer, vite at man ikke kan bruke det ordet på banen. Eller varianter av det ordet, sier Finstad Berg.

– Demba Ba oppsummerer det veldig godt når han spør hvorfor han skal legge til det med hudfarge. Hvorfor skal man alltid påpeke at det er «den svarte fyren?». Det er her frustrasjonen ligger. For spillerne er det ikke første gang de opplever noe lignende, det gjør de gang, etter gang etter gang.

Relatert