VINNER: Therese Johaug var først opp monsterbakken i Val di Fiemme forrige sesong. Denne gangen blir det fritt frem for de utenlandske konkurrentene.
VINNER: Therese Johaug var først opp monsterbakken i Val di Fiemme forrige sesong. Denne gangen blir det fritt frem for de utenlandske konkurrentene. Foto: Terje Pedersen

Norge sier nei til Tour de Ski

Tour de Ski blir uten norsk deltakelse. Det skuffet andre nasjoner, forteller den svenske landslagssjefen.

Bakgrunnen for at det ikke sendes en norsk tropp til touren, som starter 1. januar, er smittesituasjonen. Det opplyser Skiforbundet i en pressemelding.

– Det medisinske er relativt uendret i forhold til tidligere vurderinger. Vi står midt oppi en pandemi. Det er planlagt reise til flere destinasjoner, og vi vet at reisevirksomhet er en del av det vi har veldig stor respekt med tanke på det å bli smittet, sier medisinsk ansvarlig Øystein Andersen til TV 2.

Langrennssjef Espen Bjervig sier at helsen til utøvere og støtteapparat er deres viktigste prioritet.

Langrennssjef Espen Bjervig.
Langrennssjef Espen Bjervig. Foto: TV 2.

– Det er en totalvurdering utifra hovedmålene våre for sesongen. Det ene er at vi skal komme oss gjennom sesongen uten å ødelegge sesongen eller karrieren til en utøver ved å bli smittet, og så er VM hovedmålet vårt, sier han til TV 2.

Andre nasjoner skuffet

De andre nasjonene fikk beskjeden under et krisemøte mellom langrennstoppene tirsdag, skriver svenske Expressen.

– Beskjeden kom mot slutten av møtet. Og man hørte på de andre nasjonene at de ikke tok det imot så positivt, sier Sveriges landslagssjef, Anders Byström, til avisen.

Han forteller at et svensk lag vil stille dersom «forutsetningene er rette», men en avgjørelse vil drøye til siste slutt. Britiske Andrew Young sier til TV 2 at han følte seg trygg under verdenscupen i Ruka – og nå i Davos.

– Det norske skiforbundet er visst ikke enig i at det er trygt, og de har de lov til å mene. For idrettens del er det litt kjipt. Vi som går har lyst til å gå mot de beste og at flest mulig er med, skriver Young, som selv har planlagt å droppe Tour de Ski, men ikke på grunn av smittesituasjonen.

Ønsket ble avslått

Fra norsk hold spilte de inn et ønske om at touren skulle arrangeres på ett sted. Ifølge Bjervig lot det ikke seg gjøre, blant annet på grunn av eier- og tv-rettigheter.

Han vil imidlertid ikke slå fast at de hadde deltatt om ønsket ble innvilget.

– Det kunne nok hendt, men det blir litt hypotetisk. Vi skal ikke legge skjul på at det er et ganske høyt smittetrykk i de landene der nede, og vi hadde måttet tatt ganske store forholdsregler, sier Bjervig.

Hadde dratt om det var VM

Men om det var VM som hadde startdato 1. januar, hadde det norske laget dratt.

– Det hadde vi gjort. VM er hovedmålet vårt, og det er det vi gjør alle prioriteringene på. Det er klart at det er en risiko å reise rundt, men VM er ett arrangement og det vi skal levere på. Og da prioriterer vi innenfor det sånn at vi skal være friske, hele og motiverte når VM starter, forklarer han.

– Hadde vi for eksempel hatt Tour de Ski som årets hovedmål, hadde vi rimelig sikkert prioritert det. Men nå prioriterer vi VM, og da ønsker vi ikke å ta risiko som kan ødelegge for hovedmålet vårt, fortsetter han.

Når langrennssjefen uttaler seg slik, er det tydelig at det ikke bare er smitterisikoen som ligger bak avgjørelsen om å stå over Tour de Ski, mener TV 2s langrennsekspert.

– Da er de åpenbart at dette handler om sportslige hensyn like mye som hensynet til smittefare for utøverne og støtteapparatet, sier Petter Skinstad.

Petter Skinstad, TV 2s langrennsekspert.
Petter Skinstad, TV 2s langrennsekspert. Foto: Olof Andersson

– Dette handler om helsen til utøverne det er snakk om, og det som forhåpentligvis venter i Oberstdorf i månedsskiftet februar/mars, fortsetter han.

Medisinsk ansvarlig Øystein Andersen understreker at det også ville vært strenge forholdsregler å ta ved en hypotetisk VM-start 1. januar.

– Vi legger alt opp til å både reise så sikkert som mulig og bo så sikkert som mulig. Vi må jo ta høyde for den situasjonen vi eventuelt drar til et VM i, og da går det på reisen ned, antall kontakter der nede, hvordan man bor og restriksjoner rundt det. Det går på en totalvurdering i forbindelse med hvor man oppholder seg og hva man står overfor rent smittemessig, forklarer Andersen.

Uaktuelt med nødlandslag

Bjervig sier at «alle sammen» har lyst til å gå renn, men føler samtidig at løperne har vært enige i risikovurderingen. Det var heller ikke aktuelt å sende et B-lag.

– Jeg er ikke den som skal bedømme om verdens beste skiløper eller den tiende beste i Norges helse er mest verdt. Jeg føler at alle sin helse er like mye verdt, og da tar vi den beslutningen for å ta vare på helsen til utøverne våre.

Om veien til VM allerede var lang for utøverne i vannskorpen, blir den nå enda lengre, mener Skinstad.

– Jeg tror det finnes massevis av løpere utenfor et landslag som gjerne ville ha stilt på et såkalt nødlandslag. Jeg tror også det finnes løpere på landslaget som hadde stilt dersom valget ikke ble tatt for dem, spekulerer TV 2s langrennsekspert.

– Men når det er sagt, er den vurderingen de har gjort uangripelig. Dersom de mener dette, er det selvsagt riktig av dem å gjøre det på den måten, tilføyer Skinstad.

Flere utøvere hadde allerede sagt nei

Touren kjøres som planlagt med start 1. januar og målgang 10. januar på arrangørstedene Val Müstair (Sveits), Toblach (Italia) og Val di Fiemme (Italia).

Norges Skiforbund har også tidligere sagt at de ser på det som vanskelig å være med på en slik ordning. Det samme har skiforbundene i Sverige og Finland sagt. De ønsket seg en tour med færre arrangørsteder og etapper, og har krevd at FIS skulle ta grep.

Johannes Høsflot Klæbo, Therese Johaug, Emil Iversen og Heidi Weng er noen av løperne som har sagt klart ifra om at det ikke var aktuelt å delta om Tour de Ski skulle arrangeres som planlagt.

Andre utøvere har ikke vært like kategorisk avvisende til å delta selv om konkurransene går som oppsatt i kalenderen.

Uttaksdilemma

Med færre renn blir det også vanskeligere for landslagstrener Eirik Myhr Nossum å ta ut løpere til de respektive VM-øvelsene.

– Jeg hadde i bakhodet at sesongen kunne bli annerledes. Jo færre skirenn man har, jo vanskeligere blir det å bedømme. Det rennet jeg har mest data fra er 15 km skøyting. Der har jeg en del gode skirenn. Og så får jeg i hvert fall to til på nasjonalt nivå. Men for totaltroppen vil alle skirenn man går telle mer enn før, sier han.

Nossum tror han vil få gode nok svar på 15 km skøyting. Det er mer åpent rundt 30 km med skibytte og femmila.

– Det vil bli noe mer skjønn, litt avhengig om vi går i Lahti. Jeg håper og tror at vi kan konkurrere der hvis det blir noe av. 30 km med skibytte der hadde, for min del, vært sportslig interessant, sier Nossum.

Relatert