HANDLER OM MER ENN MILJØ OG KLIMA: Miljøaktivist Penelope Lea forteller at bærekraft handler om måten man lever på, som imøtekommer behovene til dagens generasjon, uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å dekke sine behov.
HANDLER OM MER ENN MILJØ OG KLIMA: Miljøaktivist Penelope Lea forteller at bærekraft handler om måten man lever på, som imøtekommer behovene til dagens generasjon, uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å dekke sine behov. Foto: Colourbox

Vi vil leve bærekraftig, men halvparten vet ikke hva det betyr

Tre av fire nordmenn sier de er positive til FNs bærekraftsmål og ønsker å leve mer bærekraftig, men halvparten vet ikke hva det betyr, viser undersøkelse fra Nordstat.

– Bærekraft handler om mer enn bare klima og miljø, forteller Bård Vegar Solhjell, som er direktør i direktoratet for utviklingssamarbeid.

Den 16 år gamle miljøaktivisten og UNICEF-ambassadøren, Penelope Lea, utdyper videre:

MILJØAKTIVIST: Penelope Lea er den første miljøaktivisten noen gang valgt som ambassadør i hele UNICEF-systemet.
MILJØAKTIVIST: Penelope Lea er den første miljøaktivisten noen gang valgt som ambassadør i hele UNICEF-systemet. Foto: UNICEF

– Bærekraft handler om måten man lever på, som imøtekommer behovene til dagens generasjon, uten å redusere mulighetene for kommende generasjoner til å dekke sine behov.

Hvor mye kan du om bærekraft? Ta Norad sin testen her!

Solhjell forklarer at FNs bærekraftsmål er verden sin arbeidsplan for hva man skal oppnå mot 2030.

– Den gjelder nesten alle brede utviklingstemaer, som miljø, å bekjempe fattigdom, ulikheter og sult, å sikre god helse, utdanning, infrastruktur, innovasjon og mye mer.

Solhjell forteller at arbeidsplanen, i motsetning til avtaler mellom land, gjelder for alle, det vil si privatpersoner, bedrifter, stater også videre.

– Det handler om liv og død

Undersøkelsen viser også at den yngre generasjonen kan mer, forstår mer og er mer engasjert i bærekraftig utvikling enn de eldre.

Det overrasker verken Penelope Lea eller Bård Vegar Solhjell.

– Det er vår framtid som står på spil. Det handler om liv og død for oss, våre venner og våre barn. Vi har ikke noe annet valg enn å engasjere oss. Vi må få til å leve bærekraftig, ellers kan vi ikke leve i det hele tatt, sier 16-åringen.

MÅ BLI TATT PÅ ALVOR: Direktør i Norad, Bård Vegar Solhjell, mener barn og unge må bli hørt.
MÅ BLI TATT PÅ ALVOR: Direktør i Norad, Bård Vegar Solhjell, mener barn og unge må bli hørt. Foto: Terje Pedersen / NTB

Solhjell tror også det er fordi det handler om barn og unge sin fremtid, og hans generasjons barn og barnebarn.

– Vanligvis er kunnskap om temaer og innsikt størst hos de eldre, men her er det motsatt. Jeg ser på det som positivt og håpefullt.

På den andre siden, kan det by på utfordringer, sier Norads direktør:

– Det er de yngre som er mest engasjert, men det er de eldre, slik som Trump, Biden og andre politikere, som bestemmer. Det er stort problem, understreker Solhjell.

– Blir barn og unge tatt nok på alvor?

– Kanskje ikke i tilstrekkelig grad. Jeg tror det er et problem med politikk, næringsliv og andre, at det er en «kortsiktighetssyke». Oppmerksomheten er på neste valg, statsbudsjett, medieoppslag, også videre. Sakte endringer, sånn som globale pandemier eller klima og miljø, er kjempelange prosesser, som lett kan tape mot det som er kortsiktig.

Frykter man ikke når målene til 2030

FNs bærekraftsmål, om å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene, har «sluttdato» om ti år.

– Det er store mål og vi må jobbe hardt for å nå dem, men jeg håper sånn at vi klarer det, sier en optimistisk Lea.

Det samme gjør Solhjell, men han er mer pessimistisk enn 16-åringen:

– Det skal mye til, det må vi være ærlige på. Men kampen slutter ikke i 2030, det er da vi skal se hvor langt vi har igjen.

Allikevel er det flere mål som er i rekkevidde:

– Selv om vi er ganske langt unna miljømålene, har vi gjort stor framgang på for eksempel utdanning, barnedødelig, helse og sult.

– Verden henger sammen

Solhjell forklarer at koronasituasjonen er med på å bremse målsetningen.

– Pandemien rammer så hardt i fattige land. Vi har hatt mange år med framgang, som nå settes tilbake. Når vi selv har store problemer, blir ikke andres problemer sett i stå stor grad.

– Husk at verden henger sammen. Vi er avhengig av at fattige land får økonomien opp igjen. Om Norge blir immune mot korona, så hjelper ikke det om andre land ikke blir det.

Penelope Lea ønsker at foreldre og besteforeldre støtter barn og unge, som ønsker å sikre sin egen fremtid:

– Vær engasjert, gjør det dere kan, sett det på agendaen, bruk stemmen deres og stemmen vår!

16-åringen oppfordrer videre til å spise mer bærekraftig, være bevisst når man handler og gjerne kjøpe brukt.

Solhjell anbefaler å ta Norad sin test «Verdens viktigste mål» for å finne ut hva som engasjerer deg mest – på den måten er det lettere å leve bærekraftig.

Relatert