Pinnekjøtt med kålrotstappe

Her får du tipsene for å få det perfekte resultatet. Pinnekjøtt er perfekt gjestemat og serveres her med Wenches nydelig kålrotstappe.

Slik tilbereder du pinnekjøtt:

Velg røkt eller urøkt pinnekjøtt. Beregn 350-450 g pinnekjøtt per person. De fleste kjøper pinnekjøtt ferdig oppdelt. Kjøper du hel side, del pinnekjøttribben langsetter mellom hvert ribbein (du trenger en god kniv og en sag).

Legg kjøttet til utvanning i kaldt vann minst 24 timer, gjerne 30 timer, for å få et lett saltet og mørt pinnekjøtt.

Jeg damper pinnekjøtt på en seng av hele mandelpoteter med skall. Gulløye, ringerikspoteter eller andre poteter kan også brukes. Du kan også dampe pinnekjøttet over en rist (fiskekjele) eller på bjørkepinner (uten bark). Pinner til å dampe pinnekjøttet på kan også kjøpes på butikken. For litt ekstra smak kan en liten kvist einer legges i gryten sammen med pinnene.

Fyll på vann, vannet skal stå i høyde med underlaget, dvs rett under pinnekjøttet. Legg på lokk og la kjøttet dampe i ca. 3 timer til det løsner fra benet. Pass på at det ikke koker tørt, etterfyll vann om nødvendig.

Pinnekjøttet kan legges under grillen en kort stund før servering, slik at det blir knasende sprøtt. NB! Pass på det går raskt!

Server pinnekjøttet med mos av kålrot. Kokesjyen brukes som saus. Noen velger å servere vossakorv eller en grov annen grov smakfull pølse ved siden av pinnekjøttet. Del pølsen opp i serveringsbiter og damp sammen med pinnekjøttet de siste 15 minutter.

Kålrotmos til 4 personer

Dette trenger du:

  • 1-2 kålrot (2-2 ½ kg)
  • Eventuelt 1-2 gulrøtter
  • Vann, salt
  • Muskat
  • 2-3 ss smør
  • Fett/kraft fra pinnekjøttet

Slik gjør du:

Skrell kålrot og del i biter. Kok godt mør i lettsaltet vann, hell av kokevannet. Mos den kokte kålroten, bruk en stapper eller en stavmikser. Rør inn smør eller fløte og smak til med kraft fra pinnekjøttet, salt, pepper og litt revet muskatnøtt.

Relatert