
Full strid om DNA-ulven har viktige gener
Norges bonde- og småbrukarlag stiller spørsmål ved om den såkalte Elgåulven faktisk har spesielt viktige gener for den innavlede ulvestammen. Det skjer etter at de har fått svar på DNA-prøver de har sendt til et rettsmedisinsk institutt i Tyskland.
Seniorforsker Øystein Flagstad ved Norsk Institutt for naturforsking (NINA), ser ingen grunn til å tvile på at Elgåulven har vandret inn fra Russland og har viktige gener.
– Uavhengige analyser gjort av svenske og norske forskere viser at Elgåulven er en immigrant og ikke har slektskap til den skandinaviske bestanden, sier han.
Fikk egen ulvesone
Elgå-ulven beskyttes som en av Skandinavias viktigste ulver.
Den har blitt bedøvet og hentet med helikopter fra reinområdene i Engerdal og satt ut i et annet område.
Fredag behandler Stortinget et forslag fra Senterpartiet om å fjerne en egen ulvesone den har fått tildelt på 1,4 millioner mål, i Rendalen og Stor Elvdal.
I følge Nationen støtter FrP forslaget, mens Arbeiderpartiet vil legge fram et eget forslag til løsning.
I en pressemelding legger bonde og småbrukarlaget fram foreløpige resultater etter at de har sendt genprøver av ulven til det rettsmedisinske instituttet, ForGen i Tyskland.
Sterk tvil
– Vi har fått resultater av DNA-prøver som tyder på at Elgåulven har slektskap til Letjenna-paret som ble skutt i Elverum i januar. Og mener derfor det er sterk tvil om at den er så genetisk viktig at den må ha en egen sone, sier prosjektansvarlig i bonde- og småbrukarlagets rovviltutvalg, Regina Brajkovic.

Og fortsetter:
– Elgåulven kommer fra den samme morslinja som mesteparten av ulvene i Norge, men siden mitochondrie-DNA ikke endrer seg så lett kan det bero på tilfeldigheter. ForGen viser til fellestrekk i genmaterial, noe som kan tyde på slektskap.
– Sier ikke noe nytt
Bonde og småbrukarlaget framholder at resultatene gjør det er tvilsomt om Elgåulven faktisk kan tilføre ulvestammen nytt genmateriale.
Dette aviser Øystein Flagstad i NINA. Han sier deres analyser dokumenterer at ulven er en innvadrer fra Russland med viktige gener.
– Det er vanskelig å kommentere analyser vi ikke har innsyn i. Men vi har tidligere fått opplyst at instituttet ForGen, som småbrukerlaget samarbeider med, følger morslinjen i den norske bestanden.
Vitenskaplig publisert materiale viser at ca. en tredel av finske og russiske ulver i våre østlige nabobestander også har denne morslinjen. Så slik vi ser det sier ikke undersøkelsene noe nytt om Elgåulven i det hele tatt, sier han.
Norges Bonde og småbrukerlag tviler på at Elgåulven har kommet på egne bein fra Russland/Finland og viser til at den har vist en svært nærgående oppførsel.
– Begrepet "genetisk viktig" er svært vanskelig å forsvare seg mot. Både samenes reindriftsnæring og tradisjonelt beitebruk er vernet i henhold til Bernkonvensjonen, skriver de i pressemeldingen.
Der de også krever at ulvesonen i Norge ikke utvides.
Strid om resultater
Bonde- og småbrukarlaget driver undersøkelser av ulvenes opphav gjennom et samarbeid om innsamling av møkk og blodprøver fra bygdefolket.
DNA-prosjektet er omstridt.
Før jul i fjor framholdt de at foreløpige resultater ga mistanke om at noen ulver kunne være hybridisert, fordi de hadde mye molosserhund i seg. Og at en ulv i Slettåsflokken kunne stamme fra en dyrepark i Paris.
Påstandene ble sterkt tilbakevist av Norsk Institutt for Naturforskning, som selv gjorde DNA-analyser av de samme ulvene.
– Nei. Ulv i Norge stammer ikke fra en dyrepark i Paris, sa Øystein Flagstad.
Han kritiserte også metodene til ForGen i Tyskland.
– Funnene peker i retning dyreparker
– Det arbeidet vi gjør er nytt og komplisert. Da vi la fram opplysningen om dyreparken i Paris skjedde det nok en tolkningsfeil. Men jeg holder fast ved at vi har gjort funn som peker i retning av at ulver i Norge har sitt opphav fra dyreparker eller oppdrett på annet vis, sa Regina Brajkovic.
Det er på det rene at staten har sagt ja til å utlevere genmateriale fra norske ulver til småbrukerlaget, i forbindelse med undersøkelsene de gjør.
Stortinget vedtok for flere år siden en uavhengig granskning av ulvenes opphav. Den foretas gjennom blant annet DNA-analyser ved NTNU Vitenskapsmuseet.