Jubler over avgiftskutt: – Veldig viktig for oss

Butikksjefer i Sarpsborg er fornøyd med avgiftskuttene i statsbudsjettet og tror det vil ha stor betydning.

Etter flere uker med forhandlinger, har regjeringen blitt enige med Frp om neste års statsbudsjett.

– Vi forventer at dere vil merke dette på kassalappen, sier Siv Jensen på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Jensen sier at Frp blant annet har fått fjernet avgiften på sjokolade og sukkervarer, og at avgiftene på øl og vin går ned med 10 prosent. I tillegg går avgiften på snus ned med 25 prosent.

Men det tilsvarer i beste fall bare noen kroner per flaske.

– Dette er et stort steg i riktig retning. Det er utrolig viktig at avgiftene i Norge blir likere som i Sverige, sier Tommy Heggenes, butikksjef på Kiwi i Grålund.

– 1,5 kr billigere for øl

Kiwibutikken i Sarpsborg har hatt gode tider under koronapandemien. Butikksjefen sier at han har ansatt ti nye medarbeidere.

– Nordmenn pleier ofte å kjøpe sjokolade, brus og tobakk i Sverige. Det er derfor en stor fordel at det blir avgiftskutt på disse varene nå, sier Heggenes.

Det er imidlertid ikke snakk om enorme summer. Butikksjefen sier at en boks med snus vil bli rundt ti kroner billigere og en halvliter med brus vil koste rund fem kroner mindre.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er spesielt kritisk til at det blir kutt i avgiften på alkohol. Samtidig er han fornøyd med at avgiftskuttet kun er på ti prosent.

– En halvliter med øl vil bare bli 1 krone og 50 øre billigere. Det betyr at hovedlinjen på alkoholpolitikken fastholdes, sier Ropstad til TV 2.

Næringslivet blomstrer

Mariann Karlsen er daglig leder i Sarpsborg Næringsforening. Hun tror avgiftskuttene vil få stor betydning for grensehandelen.

– Sarpsborg har et næringsliv som er i stor vekst. Når vi ikke har grensehandelen, blomstrer dette ytterligere, sier Karlsen.

Hun tror avgiftskuttene vil få betydning i hele landet, ikke bare i regionene ved grensen.

– Ved å kutte i avgiftene kan butikkene fortsette å vokse. Det betyr flere arbeidsplasser, både her i regionen og andre steder i landet, sier Karlsen.

Relatert