ØKTE AVGIFTENE: Frp-leder og tidligere finansminister Siv Jensen, her på vei inn til forhandlingsmøte på Statsministerens kontor i forrige uke.
ØKTE AVGIFTENE: Frp-leder og tidligere finansminister Siv Jensen, her på vei inn til forhandlingsmøte på Statsministerens kontor i forrige uke. Foto: Vidar Ruud

Kilder til TV 2: KrF har tilbudt Frp å kutte alkoholavgiftene med 10 prosent

I bytte mot å beholde 3000 kvoteflyktninger og bistandsnivået har KrF tilbudt Frp å senke avgiftene på alkohol, snus og andre grensehandelsvarer med nesten fire milliarder kroner, ifølge TV 2s kilder.

Siste: Like etter klokken 19.15 godkjente et flertall i Frps landsstyre budsjettavtalen. Flere medlemmer av landsstyre stemte imot avtalen, opplyser TV 2s kilder.

For første gang etter at de borgerlige partiene vant valget og regjeringsmakten i 2013 er de nå enige om en helt ny politisk retning: å kutte avgiftene her i landet.

Ifølge TV 2s kilder er de fire partiene enige om å redusere avgiftene på grensehandelsvarer som snus, sjokolade og alkoholfrie drikkevarer.

For en uke siden kunne TV 2 fortelle at Frp ikke hadde fått en eneste krone til å kutte avgiftene på øl og vin, men nå skal situasjonen være snudd.

Milliarder i avgiftskutt

Ifølge TV 2s kilder har Kristelig Folkepartis leder Kjell Ingolf Ropstad gått med på «en betydelig reduksjon» i alkoholavgiften på øl og vin.

Avgiftene på alkohol skal settes ned med 10 prosent og avgiften på snus med 25 prosent, hvis budsjettavtalene signeres, opplyser TV 2s kilder.

I tillegg har regjeringen tilbudt Frp at sjokoladeavgiften fjernes og en halvering av avgift på alkoholfri drikke.

Totalt utgjør kuttene som regjeringen har tilbudt Frp i skatter og avgiftene på grensehandelsvarer seg til 7,4 milliarder kroner, får TV 2 opplyst.

Avgiftskuttene alene 3,7 milliarder kroner, får TV 2 opplyst.

3000 kvoteflyktninger

I bytte mot reduserte alkoholavgifter har Frp-leder Siv Jensen lagt bort kravet om at Norge skal ta imot mindre enn 3000 kvoteflyktninger. Nå godtar Jensen hele kvoten til regjeringspartiene, opplyser TV 2s kilder.

Det er en stor nedtur etter uttalelsene til Siv Jensen og Sylvi Listhaug:

– 3.000 kvoteflyktninger er helt uaktuelt. Da får de ingen avtale, sa Sylvi Listhaug til TV 2 6. oktober.

– Det kommer ikke på tale å støtte et like stort mottak av kvoteflyktninger neste år som i år, erklærte Frp-leder Siv Jensen til landsstyret 5. september.

I tillegg har KrF-seiret i striden om bistandsnivået. Frp har foreslått å ved å kutte bistanden fra 1 til 0,7 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI).

Men Frp har fått med seg regjeringspartiene på at flyktninger med kristen tro skal prioriteres.

Derimot skal Frp ha fått gjennomslag for en rekke andre innstramminger på asyl- og innvandringsområdet. Dette innebærer lengre midlertidighet for flyktninger og strengere krav for å få permanent opphold i Norge, ifølge TV 2s kilder.

KrF har innkalt til ekstraordinært gruppemøte for å behandle den foreslåtte budsjettavtalen klokken 16. Også Frp har innkalt til ekstraordinært møte i sitt landsstyre klokken 16, for å behandle utkastet til avtale.

TV 2 får bekreftet at Venstre har innkalt til gruppemøte om budsjettavtalen 16:30 tirsdag ettermiddag, noe som delvis vil skje på Teams. En sentral kilde sier til TV 2 at forslaget trolig blir godtatt av stortingsgruppen, og ikke forelagt sentralstyret - dette basert på erfaringer fra tidligere forhandlinger og avtaler.

Frp og regjeringspartiene har i over tre uker møttes til forhandlinger for å forsøke å bli enige om en budsjettavtale som sikrer statsminister Erna Solbergs regjering flertall for statsbudsjettet for 2021.

Relatert