Finalesmell for Carlsen

Magnus Carlsen fikk ikke den bursdagsfeiringen han hadde tenkt seg.

Magnus Carlsen-Wesley So 0,5-1,5 (2-2 i hurtigsjakk)

– Han er god, og god nok til at han kan slå meg når jeg ikke er helt på topp. Og det var jeg ikke denne gangen. Jeg følte på en måte hele veien i turneringen at det lugget ganske kraftig, og nå i finalen fikk jeg som fortjent, egentlig, sier Carlsen til TV 2.

Sjakkeneren, som fyller 30 år mandag, åpnet med en sterk seier med svarte brikker i hurtigsjakk.

Da han kunne ta et stort steg mot finaleseier med hvite brikker, gikk han på et overraskende tap. Deretter fulgte to remiser.

Dermed gikk finalen i den første turneringen av Champions Chess Tour til to partier med lynsjakk. Der åpnet Carlsen med svarte brikker.

Sjakkeneren ble hardt presset fra start, og endte opp med en svært vrien stilling. Fordelen var at han stod bedre på tid enn sin amerikanske motstander. Likevel fant So de nødvendige trekkene til å vinne partiet.

Slik forklarer han omstridt avgjørelse

Det siste lynsjakkpartiet endte med remis. Dermed fikk ikke Carlsen den bursdagsfeiringen han hadde tenkt seg. Sjakkeneren tjener med andreplassen 135.000 kroner, mens So får med seg det dobbelte, 270.000 kroner.

Carlsen hadde sjansen til å avgjøre finalen i det siste hurtigsjakkpartiet, men bestemte seg heller for å ta en rask remis og sikre seieren i lynsjakk.

Sjakkekspert Hans Olav Lahlum mener at Sos seier var fortjent.

– Det er klart da at avgjørelsen han tok på slutten ved å gi fra seg det siste hvitpartiet i hurtigsjakken, og bare skulle inn i en teorivariant som ga remis, kommer i et dårlig lys, sier Lahlum.

Etter tapet forklarer jubilanten avgjørelsen.

– Vet du hva, jeg har gjort det mange ganger. Når det lykkes, ser det smart ut. Når det ikke funker, ser det dumt ut, sier Carlsen.

– Jeg kjente meg kokt i hodet, rett og slett. Jeg følte at jeg spilte bra i det første partiet, men i det andre partiet gjorde jeg en feil tidlig. Så vidt jeg kan se, fikk jeg ikke noen store sjanser etter det. Det tredje partiet var bare dårlig. Jeg kjente at det gikk sakte i hodet, og trengte bare en pause, forklarer han.

– Det funket ikke, men en annen gang kunne det kanskje funket. Det er ikke noe nytt for meg å gjøre den beslutningen. Jeg er voksen nok til at jeg lever med konsekvensene der. Jeg tenker jevnt over at det valget har gjort meg godt.

Drømmestart

Carlsen åpnet med svarte brikker. Det fikk han velge selv fordi han vant grunnserien, slik at han skal avslutte med hvitt under den avgjørende finaledagen.

Midtveis i partiet skaffet han seg bondeovertall. TV 2s sjakkeksperter kalte det en genial slagveksling av Carlsen.

Slik fikset jubilanten en svært gunstig stilling da partiet gikk til sluttspillet. Der satte en svært offensiv Carlsen inn nådestøtet. So ga opp partiet etter 43 trekk.

Overraskende tap

I andre parti havnet Carlsen på defensiven med hvite brikker. Han lå bonde under etter åpningen, og Sos stilling forbedret seg sakte, men sikkert.

I sluttspillet ga sjakkcomputeren amerikaneren 98 prosent vinnersjanse. Samtidig var begge svært presset på tid. Så havnet Carlsen to bønder under, og da hadde han ikke noe annet valg enn å gi opp partiet.

– Nå er det So som har de positive følelsene. Magnus må være rasende på seg selv for å ha tapt med hvitt etter å ha tatt ledelsen i matchen. Det føles så unødvendig. Nå kan alt skje, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

Dramatikk i tredje parti

Carlsen spilte det tredje partiet med svart. Det endte med remis på dramatisk vis. Sjakkeneren ble satt under svært hardt press fra start, og så ut til å gå mot et sluttspill der han måtte forsvare seg med hud og hår for å berge remis.

So gjorde imidlertid en kjempetabbe, som snudde stillingen på hodet. Men så tråkket Carlsen feil, og da var finalistene igjen like langt.

Da endte partiet med finaleseriens første remis.

Det fjerde partiet endte med en rask remis, noe både Carlsen og So så ut til å være fornøyde med.