Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Helgheim, representerer Buskerud, men tapte nominasjonen til neste stortingsperiode. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet Jon Helgheim, representerer Buskerud, men tapte nominasjonen til neste stortingsperiode. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Frp-topp ble vraket:

Underskriftskampanje for å beholde Helgheim på Stortinget

Vrakingen av Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim (39) har satt sinnene i kok blant hans støttespillere, som nå har satt i gang en kampanje for å beholde ham.

Helgheim tapte i helgen kampen om den sikre førsteplassen på stortingslista for Buskerud Frp mot Morten Wold (53).

Nominasjonskomiteen hadde innstilt Helgheim på førsteplass på bakgrunn av innspill fra lokallagene, men så stilte stortingsrepresentant Morten Wold overraskende opp til kampvotering.

Wold valgt med med 23 mot 17 stemmer.

– Slik gikk det, men jeg lurer på om ikke mange av Buskeruds FrP-lokallag og ikke minst lokallagenes velgergrunnlag fikk sin kaffe i halsen da nyheten kom i mediene, kommenterer Roy Larsen, studieleder i Klepp Frp i Rogaland nyheten på Facebook.

«Folkets klare favoritt»

På kort tid har en kampanje til støtte for å beholde Jon Helgheim på Stortinget samlet nærmere to tusen underskrifter.

«Folket vil beholde JON HELGHEIM på Stortinget og mener Buskerud Frp her har gjort en fatal feil som vi nekter å akseptere», heter det i oppropet.

Der blir partiets innvandringspolitiske talsmann beskrevet som en av de beste politikerne Frp har.

«Han er folkets klare favoritt og det Buskerud Frp nå har gjort vil skade partiet, hva i alle dager tenker dere på??Vi er rett og slett sjokkerte og sinte. -VI KREVER AT DERE ORDNER OPP!!!JON HELGHEIM er vår STORTINGS REPRESENTANT», skriver kampanjeleder Mette Monsen, som er studieleder i Time Frp i Rogaland.

– Det koker, det har tatt helt av, og det er jo kjekt, sier Monsen til TV 2.

Nittini prosent støtte

Helgheim beskriver kampvoteringen og tapet som et voldsomt slag i ansiktet.

-Det hadde vært veldig mye tyngre hvis det ikke hadde vært for de mange støtteerklæringene jeg får. Jeg jobber jo ikke for meg selv, men for partiet, men må si at dette var et voldsomt slag i ansiktet. Da hjelper det at nittini prosent av Frp står soleklart bak meg og støtter meg sier stortingsrepresentanten til TV 2.

– Det er et sterkt engasjement for deg ifølge denne kampanjen?

– Det har vært veldig massivt med varme og støtte, og støtten kommer også fra folk langt utenfor partiet, forteller han.

– Kan kreve nytt årsmøte

Lederen for kampanjen forteller at hun opprettet siden søndag, fordi det er mange som mener Helgheim er en av de viktigste politikeren Frp har.

– Vi lokale er i sjokk, og skjønner ingenting, sier Monsen.

– Men kan dere komme noen vei med dette, og beholde Helgheim på Stortinget?

–Ja, jeg har fått folk til å gå igjennom vedtektene, og det skal være mulig å få til et nytt møte og få til et gjenvalg av Helgheim, sier hun.

Thorstein Skårnes, som er administrator for «Gruppa for Frp-venner», som har nærmere 12.000 medlemmer på Facebook, viser til flere punkter i vedtektene.

– Det finnes en mulighet for at en tredel av lokallagsmedlemmene eller en tredel av lokallagene krever et ekstraordinært årsmøte, og at årsmøtet bestemmer at det skal være et nytt nominasjonsmøte, sier han.

Opp til andre

Helgheim utelukker ikke at han er villig til å stille.

– Stiller du opp hvis det er mulig å få til et nytt nominasjonsmøte?

– Det har jeg ingen kommentar til.

– Men er det fortsatt en sjanse for at du kommer inn på Stortinget?

– Det som er med valget, er at den prosessen er endelig. Alt annet er opp til andre enn meg å ta stilling til.

Men nå er det mange som støtter deg - føler du et press på å stille opp på nytt?

– Det er en voldsom stor støtte, det er jeg evig takknemlig for. Vi får se hva fremtiden bringer, sier han.

Får støtte fra fylkeslederen i Oslo

Blant de som beklager sterkt at Helgheim ble vraket, er lederen i Oslo Frp, Geir Ugland Jacobsen.

– Det er leit at Jon Helgheim røk ut. Han er en avholdt politiker, som gjøre en kjempejobb for partiet, uten å diskreditere Morten Wold, sier Ugland Jacobsen til TV 2.

– At de klarte å ta en helt ut av lista er uforståelig, sier han.

På spørsmål om hvordan han kunne tape, svarer Helgheim:

– Jeg har vært konsentrert om å gjøre jobben min, og har ikke hatt tid til å drive med spill, og det har noen utnyttet til å drive et skittent spill mot meg.

Ifølge Helgheim ble det drevet et spill i kulissene, med oppfordringer om å stemme på Wold i stedet for på Helgheim, fordi det var mange andre drammensere enn ham nedover på stortingsvalgslisten.

– Hadde det vært misnøye mot meg, hadde det vært noe annet, men de fikk med seg mange i det delegatene trodde var en liten protestaksjon mot at det var for mange drammensere. Det hadde ikke noe med politikk og med meg å gjøre. Det handlet om at jeg er fra Drammen.

Wold er takknemlig

– Jeg er glad og takknemlig for støtten. Ser frem til å drive valgkamp. Vi må tåle voteringer og nå skal vi samle oss og kline til i Buskerud, uttalte Wold til TV 2 lørdag.

53-åringen har vært stortingsrepresentant siden 2013 og er nå forsvarspolitisk talsperson for Frp.

Wold har foreløpig ikke svart på henvendelser fra TV 2 om påstander om skittent spill.

– En skam

I kampanjen på Facebook kommer det krav om at det er andre enn Helgheim som må ut.

– Stor SKAM at de fjerner de BESTE, kommenterer en av støttespillerne, mens en annen peker på« globalistene» i partiet.

– Dette er en gutt som har gjort en kjempe jobb for FRP og som mange støtter. Men her skinner det igjennom at det er GLOBALISTENE SOM STÅR BAK.

Til støttespillerne skriver Helgheim på Facebook at han ber om å bli trodd på at partiledelsen ikke hadde noe med dette å gjøre, og at de har støttet ham, gitt ham muligheter og løftet ham opp.

Relatert