PRESSESEKRETÆR: Jen Psaki, som lenge har vært talsperson for Det demokratiske partiet, blir pressesekretær i Det hvite hus. Hun én av sju kvinner som skal lede kommunikasjonsarbeidet for Joe Biden.
PRESSESEKRETÆR: Jen Psaki, som lenge har vært talsperson for Det demokratiske partiet, blir pressesekretær i Det hvite hus. Hun én av sju kvinner som skal lede kommunikasjonsarbeidet for Joe Biden. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Kvinnene skal lede Bidens kommunikasjonsarbeid

Påtroppende president Joe Biden har satt sammen kommunikasjonsteamet som skal jobbe i Det hvite hus. De ledende stillingene er besatt utelukkende av kvinner.

Ifølge en uttalelse fra Biden er det første gang det skjer, selv om det også er flere kvinner i den nåværende pressestaben i Det hvite hus.

– Direkte og sannferdig kommunikasjon til det amerikanske folket er en av de viktigste oppgavene til en president, og dette teamet får det enorme ansvaret med koble folk til Det hvite hus, sier Biden i uttalelsen.

Kommunikasjonsteamet skal ledes av Kate Bedingfield, som var kommunikasjonsdirektør for Bidens valgkampapparat. Hun blir nå kommunikasjonsdirektør i Det hvite hus, mens Jen Psaki, som lenge har vært talsperson for Det demokratiske partiet, blir pressesekretær.

I alt er det utnevnt sju kvinner til ledende stillinger, blant annet som kommunikasjonsdirektør og talsperson for visepresident Kamala Harris.

– Disse kvalifiserte og erfarne kommunikatorene tar med seg ulike perspektiver til jobben og deler en felles forpliktelse om å bygge dette landet bedre, heter det videre i uttalelsen.

Ansettelsene reflekterer Bidens uttalte ønske om å sette sammen et mangfoldig team i Det hvite hus.

Historisk

Når Harris trer inn i sin nye rolle under presidentinnvielsen 20. januar 2021, blir hun den første kvinnelige visepresidenten i USA gjennom historien. Hun blir også den første svarte og asiatiske visepresidenten USA har hatt. Moren er fra India og faren er fra Jamaica.

SEIRET: Joe Biden og Kamala Harris vant det amerikanske presidentvalget i november. I januar tar de over som president og visepresident.
SEIRET: Joe Biden og Kamala Harris vant det amerikanske presidentvalget i november. I januar tar de over som president og visepresident. Foto: Olivier Douliery/AFP

Harris er allerede vant med å bryte barrierer. Hun ble som første svarte kvinne valgt til justisminister i California i 2010, en posisjon hun hadde til 2017 da hun ble senator for Demokratene.

– Fryktløs kriger

Kamala Harris er utdannet jurist fra Howard University i Washington D.C. og University of California. I 2004 ble hun statsadvokat i San Francisco.

I januar 2019 kunngjorde Harris at hun ville forsøke å bli Demokratenes presidentkandidat under valget i 2020. I desember samme år måtte hun innse nederlaget, og valgte å trekke seg som kandidat.

3. mars i år ga Harris sin støtte til Joe Biden som demokratenes presidentkandidat.

Biden uttalte i januar at Harris var en aktuell kandidat for «alt», blant annet embetet som visepresident.

– Hun er kvalifisert til å være president, uttalte Biden de gang.

Biden mente åpenbart det han mente, for 11. august offentliggjorde 77-åringen at han ønsket Harris som sin visepresident dersom han vant valget.

– Jeg har den store ære å annonsere at jeg har valgt Kamala Harris – en fryktløs kriger for den lille mann, og en av landets beste offentlige tjenere, som min makker, skrev Biden.

– I en klasse for seg selv

Forfatter av boken «Det amerikanske marerittet - hvordan USA ble et splittet land», Thor Steinhovden, mente på forhånd at Harris var den kandidaten som lå best an til å bli Bidens visepresidentkandidat.

– Jeg vil påstå at hun har vært i en klasse for seg selv når det gjelder kandidaturet. Hun er nok et hestehode foran de fleste andre, sa Steinhovden før valget av demokratenes visepresidentkandidat ble kjent.

Han omtalte senatoren som en person med en «unik blanding» av egenskaper som gjorde henne til favoritt.

– Hun har vært kandidat selv, og har vært i det offentlige ordskifte og vist at hun kan debattere og drive valgkamp. I tillegg er hun spiselig for ytre venstrefløy samtidig som hun støtter opp om sentrums-imaget som Biden har, sa Steinhovden.

(©NTB/TV 2)

Relatert