Carlsen klar for finale

Magnus Carlsen (29) fikk en marerittstart på andre dag av semifinalen. Så slo han nådeløst tilbake.

Du kan følge utviklingen i turneringen i vårt livesenter. Der kan du også chatte med vår sjakkekspert Maud Rødsmoen.

Magnus Carlsen-Jan Nepomnjasjtsjij 2-2

Sjakkeneren tapte det første partiet med svarte brikker. Så slo han tilbake med hvitt, før han sikret seg to remiser. Det var nok til å ta seg til finalen i og med at han vant første kamp.

– Jeg er superfornøyd med det, men jeg føler at jeg fortsatt må heve spillet et hakk for å vinne finalen, sier Carlsen til TV 2.

Finaleplassen ble endelig sikret da han spilte remis med hvitt i siste parti. Til tross for at sjakkcomputeren ga ham gode odds, forklarer Carlsen at han ikke var komfortabel på et eneste tidspunkt.

– Det har vært gjennomgangsmelodien for meg i denne turneringen. Spillet har ikke vært all verden, men jeg greier å vinne likevel. Men det er aldri for sent å begynne å spille bra. Det som betyr noe er at jeg er videre, og jeg vet at jeg kan gjøre det mye bedre enn jeg har gjort så langt, slår Carlsen fast.

I finalen skal Carlsen møte Wesley So, som slo Hikaru Nakamura i den andre semifinalen.

Finalen

Spilles over to dager, én kamp med fire partier hurtigsjakk per dag.

Står det likt på dag to, går finalen til to partier med lynsjakk. Deretter kan det bli armageddon.

Spilles søndag og mandag.

Dette er den første av ti turneringer i nyvinningen Champions Chess Tour.

PS! Se søndagens kamp på TV 2 Sport 1, og mandagens kamp på TV 2 Sport 2. Du ser også begge på Sumo.

Marerittstart

Etter å ha vunnet første kamp i semifinalen, var premisset klart for Magnus Carlsen foran dag to: Klarte han remis i alle partiene, ville han være finaleklar.

På dag to åpnet Carlsen med svarte brikker. 29-åringen havnet langt under på klokken i første parti. Etter 26 trekk var han cirka fem minutter bak sin russiske motstander.

Partiet svingte frem og tilbake, før en hardt presset Carlsen bommet i sluttspillet. Til slutt ble han satt sjakkmatt midt på brettet.

– Et fyrverkeri av et parti. Det var et parti hvor Magnus var plaget av klokken, og ble overambisiøs i en ganske krevende stilling. Han fant ikke den riktige fortsettelsen, og Nepomnjasjtsjij utnyttet effektivt de sjansene han fikk, sa sjakkekspert Hans Olav Lahlum.

I andre parti spilte Carlsen med hvite brikker. Igjen svingte stillingen, men denne gangen var den norske sjakkeneren langt bedre med på tid.

Da han allerede hadde opparbeidet seg en god stilling, slo han ut to bønder på rappen og skaffet seg 98 prosent vinnersjanse, ifølge sjakkcomputeren, i sluttspillet.

Da hadde ikke «Nepo» en forsvarsplan og ga opp partiet.

Dermed var semifinalistene tilbake til start etter to partier. I det tredje partiet endte det med remis. Slik endte også det fjerde partiet, og dermed kunne Carlsen glise for finaleplass.

Du kan følge utviklingen i turneringen i vårt livesenter. Der kan du også chatte med sjakkekspert Maud Rødsmoen.