TERROR: Restauranten Goldenberg ble angrepet 9. august 1982. Foto: Lionel Cironneau/NTB scanpix
TERROR: Restauranten Goldenberg ble angrepet 9. august 1982. Foto: Lionel Cironneau/NTB scanpix

Utleverer terrortiltalt norsk-palestiner til Frankrike

En norsk-palestiner tiltalt for å ha stått bak et terrorangrep mot en jødisk restaurant i Paris i 1982 utleveres fra Norge til Frankrike.

Fire gjerningsmenn kastet en håndgranat inn i restauranten Goldenberg i Paris og skjøt over 70 skudd mot kunder og ansatte. Etterforskningen har vart til dags dato.

Mannen fra Skien skal ifølge fransk politi både ha bistått og deltatt i et terrorangrep i Paris i august 1982, der seks personer ble drept og over 20 skadd.

Ble begjært utlevert i høst

Den norske statsborgeren ble begjært utlevert av franske myndigheter tidligere i høst. Det ledet til at PST gikk til pågripelse av mannen i Skien.

– Vi pågrep i formiddag en mann i Skien, etter å ha mottatt en europeisk arrestordre fra franske myndigheter. Han er tiltalt for overlagt drap og forsøk på overlagt drap av Paris-domstolens avdeling for antiterrorisme, sa seniorrådgiver Annett Aamodt i PST til TV 2 i september.

Justisdepartementet har nå etterkommet kravet fra franske myndigheter.

NRK omtalte utviklingen i saken først.

I en uttalelse fra Justisdepartementet sendt til TV 2 på e-post fredag kveld, skriver de følgende:

«Justis- og beredskapsdepartementet avgjorde 12. november 2020 at en norsk statsborger under etterforskning for drap og drapsforsøk kan overleveres til Frankrike. Saken ble klaget til Kongen i statsråd. Klagen førte ikke frem og i dag ble avgjørelsen endelig. Departementet kan ikke kommentere det nærmere innholdet i avgjørelsen, men kan på generelt grunnlag opplyse at avgjørelsen er fattet i medhold av arrestordreloven som åpner for overlevering av norske borgere.»

«Avgjørelseskompetansen i arrestordresakene er normalt lagt til påtalemyndigheten. Dersom arrestordren er utstedt av en stat som selv ikke overleverer egne statsborgere til Norge, avgjør departementet om arrestordren skal etterkommes eller ikke.»

Overleveringen skal i utgangspunktet gjennomføres innen 10 dager fra avgjørelsen er endelig.

Knyttes til militant gruppe

Angrepet ble utført av den nå opphørte militante palestinske Abu Nidal-organisasjonen (ANO), som fransk politi mener at nordmannen har vært en del av.

Etter det TV 2 erfarer, knyttes mannen til COS, Abu Nidals enhet for spesialoperasjoner, som ble dirigert av Mustafa Mourad.

Mourad, også kjent som «Abu Nizar», var ifølge franske etterforskere Abu Nidals høyre hånd.

Mannen har tidligere nektet, og sa i 2015 til VG at han aldri hadde vært i Paris. 60-åringens tidligere advokat har ikke ønsket å kommentere saken, skriver Dagbladet.

Det er andre gang franske myndigheter ber om å få utlevert nordmannen. Første gang var i 2015, men den gang sa lovverket at saken var foreldet, skriver avisen.