Sol og opphold i store deler av landet preger helgeværet. Men stabilt snødekke må vi se lenger etter.
Sol og opphold i store deler av landet preger helgeværet. Men stabilt snødekke må vi se lenger etter. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB

Kom deg ut fredag og lørdag - her blir det sol!

I helgen kan store deler av landet nyte av finværet. Men, vil du oppleve snø i nærmeste fremtid - da må du opp i høyden.

I helgen kan man glede seg over generelt fint vær landet over.

Høytrykksområdene strekker seg i store deler av landet fra ytterst på kysten og oppover i nord. Storm-meteorolog Mariann Aabrekk melder om mye fint vær på fredag som fortsetter ut lørdag.

Temperaturene stiger litt, og vi får en mild værsituasjon.

Men allerede søndag kan oppholdet snu, og skal du oppleve snø i helgen må du muligens reise langt.

Kan bli glatt

Sør-Norge får generelt fint vær i store deler av landsdelen.

Enkelte byger henger igjen på kysten av Vestlandet, og i Bergen er det foreløpig meldt om kjølig og fint vær, men muligheter for nedbør.

For Østlandet og Sørlandet blir den eneste utfordringen, som kan hindre klart oppholdsvær, sjansen for lokal tåke.

– Tåken kan fryse, og slik kan det bli glatt. Minus tre grader og tåke er ikke kjempedeilig, sier Aabrekk, og legger til at det kan være greit å ha i tankene.

Dette er værvinneren

Kommer man derimot unna tåken kan meterologen melde om svært fint vintervær. Størst sjanse for tåkefritt vær finner man i Innlandet og områdene østafjells, som strekker seg fra Heiane i sør til Jotunheiem i nord.

– Akkurat hvor tåka vil oppstå er ikke lett å si, men Agder og sørlige deler av Vestlandet er størst utsatt, sier Aabrekk.

Skal du altså ha kjølig vintervær med sol og snø må du på fjellet, og helst området østafjells som unngår tåken.

Skal du rekke å nyte finværet bør du prøve å legge planene til fredag eller lørdag, da høytrykket sakte men sikkert sklir vekk og det åpnes opp for lavtrykk innover landet igjen.

Det er altså ventet mer skyer og mer vind utover søndagen, som fortsetter mot mandag.

Her blir det vind og vann

Nordover i landet blir det litt mer vindfult, og utsatte områder får sørvestlig kuling.

Trøndelag og indre strøk av Troms og Finnmark får mye fint vær, og generelt lavere temperaturer enn man kanskje forventet.

På søndag blir også disse landsdelene rammet av lavtrykk som gir oss økt nedbør utover dagen, både i Nord og på Vestlandet.

Stabilt ustabilt

Generelt sett sier meterolog Aabrekk at vi kan vente oss et ustabilt vær fremover, hvor ca annenhver dag består av opphold og byger. Helgen er preget av klart oppholdsvær. Men på mandag blir Norge vått, så blir det kaldt og opphold på tirsdag, og igjen tilbake til vått på onsdag.

For de som ønsket seg snø mot advent må man imidlertid vente en god stund til.

– Vi kan ikke se noe trend til snø på lavlandet de neste ti dagene, sier Aakre.

Hun sier at det nærmeste man kan komme frost er når man nå får en klarværs periode etterfulgt av nedbør, som gjør at regn fryser på bakken akkurat i omleggingen.

Relatert