VAKSINE: AstraZeneca håper å ha vaksinen klar raskt.
VAKSINE: AstraZeneca håper å ha vaksinen klar raskt. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

Sår tvil om vaksineresultater – kjører ny studie

Det reises nå spørsmål ved test-resultatene av vaksinen utviklet av AstraZeneca og Oxford-universitetet. Derfor kjører de nå en ny testrunde.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg settes nå spørsmålstegn ved resultatene etter de første rundene med tester av koronavaksinen uviklet av AstraZeneca og universitetet i Oxford.

Tidligere har Astra og Oxford gått ut og sagt at vaksinen er 70 prosent effektiv, og hele 90 prosent effektiv hvis det først settes en halv dose, og så en hel.

Men ifølge sjefen for USAs vaksineprogram Warp Speed er den høyeste effekten av vaksinen oppnådd hos yngre testpersoner, og at den fungerte best med en halv dose og så en hel, ble oppdaget ved en feil.

Det har kommet fram at ulikheter i produksjonsprosessen gjorde at noen flasker inneholdt mindre vaksine. Dermed ble også noen av dosene mindre enn tiltenkt.

Nå skal det ifølge Sky News derfor kjøres en ekstra testrunde.

Usikker på forsinkelse

Vaksinen, som er utviklet i samarbeid med universitetet i Oxford, er sammen med vaksinene til Pfizer og Modena de som er mest aktuelle for EU, og dermed Norge, ifølge Legemiddelverket.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier vaksineresultatetene har vakt oppsikt.

– Vi fikk jo et resultat som var vanskelig å tolke. Vi er først og fremst glad for at de kjører en testrunde til, sånn at vi vet om det er noe galt med den, forteller Madsen.

Det er usikkert om en ny testrunde vil forsinke en levering av vaksine til Norge.

– Det er alt for tidlig å si noe om det vil bli noe forsinkelse. Nå vil det åpenbart bli en dialog mellom EU og firmaet bak vaksinen om hva som skjer videre, forteller han videre.

Ingen konsekvenser

– Nå som vi har sett en bedre effekt ved en halv og så en hel dose, så må vi validere dette, så vi trenger å gjøre en ekstra studie av dette, sier AstraZeneca-sjef Pascal Soriot.

Soriot sier at de ytterligere studiene trolig ikke vil ha konsekvenser for godkjenning av vaksinen i EU. Selskapet forventer fortsatt godkjenning ved nyttår.

Relatert