FRI: Michael Flynn under et valgkamparrangement i 2016. Nå kan den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren kalle seg en fri mann.
FRI: Michael Flynn under et valgkamparrangement i 2016. Nå kan den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren kalle seg en fri mann. Foto: George Frey/AFP

Kraftige reaksjoner etter benådningen: – En skamplett

Etter tre år med etterforskninger og rettssaker kan Michael Flynn kalle seg en fri mann. Demokratene reagerer kraftig på Donald Trumps avgjørelse om å benåde den tidligere sikkerhetsrådgiveren.

Dagen etter å ha benådet to kalkuner, ga president Donald Trump sin tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver samme behandling. Trump sier det er en «stor ære» å benåde mannen som i sin tid fikk sparken fra Det hvite hus for å ha løyet til både visepresidenten og FBI.

Flynn har tilstått FBI-løgnen to ganger, men har siden trukket erkjennelsen. Nå henlegges saken for godt, og Flynn kan nyte helgen som en fri mann.

– Jeg vet du vil ha en virkelig fantastisk Thanksigving!, gratulerer Trump på Twitter.

– Maktmisbruk

Avgjørelsen var på ingen måte uventet, men har likevel har satt sinnet i kok hos flere av presidentens motstandere. Jerrold Nadler, leder i Kongressens justiskomite, er blant dem som ikke sparer på kruttet.

– Benådningen er ufortjent, prinsippløs og nok en skamplett på president Trumps stadig minskende ettermæle, tordner Nadler. Han kaller Trumps handlinger «maktmisbruk» og en trussel mot rettsstaten.

– Amerikanere stemte mot dette sludderet da de stemte Donald Trump ut av Det hvite hus. Påtroppende president Biden vil snart være på plass og gjenreise ære til presidentembetet. Frem til det må vi være årvåkne for ytterligere maktmisbruk, advarer demokraten.

Verken Jerry Nadler eller Nancy Pelosi lar seg begeistre av benådningen.
Verken Jerry Nadler eller Nancy Pelosi lar seg begeistre av benådningen. Foto: Olivier Douliery/AFP

– Forandrer ikke sannheten

Heller ikke Nadlers sjef i Kongressen, Nancy Pelosi, lar seg imponere av Trumps avgjørelse.

– Flynns handlinger utgjorde en rekke alvorlige og farlige brudd på vår nasjonale sikkerhet. Han må holdes ansvarlig, sier Pelosi om mannen som løy til FBI om sine russiske kontakter.

– Likevel fortsetter Trump og hans støttespillere å sette presidenten foran landet, og politiserer rettferdighet ved for å beskytte Trump og Flynn mot loven, er fortsetter Pelosi.

Adam Schiff har lite til overs for Donald Trump og hans avgjørelse.
Adam Schiff har lite til overs for Donald Trump og hans avgjørelse. Foto: J. Scott Applewhite/AP Photo

Adam Schiff, leder av etterretningskomiteen og langvarig kritiker av presidenten, påpeker at Flynn kanskje er fri, men på ingen måter en uskyldig mann.

– Flynn erkjente seg skyldig i løgnene – to ganger. En benådning fra Trump forandrer ikke den sannheten, uansett hvordan Trump og hans allierte forsøker å gi et inntrykk av noe annet, sier Schiff.

Det hvite hus slår tilbake

Den harde tonen fra demokratene kommer lite overraskende på de fleste. Det samme gjelder Kayleigh McEnany, pressesekretær i Det hvite hus, sitt forsvar av benådningen.

– Flynn er en uskyldig mann. Selv FBI-agentene som intervjuet Flynn trodde ikke at han løy. Gjentatte etterforskninger beviser at Flynn var et offer for politisk motiverte statsansattes forsøk på å undergrave valgresultatet i 2016, sier McEnany.

Kayleigh McEnany tar presidenten og Flynn i forsvar.
Kayleigh McEnany tar presidenten og Flynn i forsvar. Foto: Susan Walsh/AP Photo

Pressesekretæren mener Flynn ble offer for et politisk komplott, og anklager deler av den amerikanske pressen for å stå i ledetog med det hun ser på som «partiske» etterretningsagenter.

– Etter valget i 2016 nektet personer fra den utgående administrasjonen å godta avgjørelsen til de amerikanske velgerne, og arbeidet for å undergrave en fredelig maktovertakelse, fortsetter McEnany.

Omstridt sak

Som en del av Robert Muellers etterforskning av russisk innblanding i det amerikanske valget i 2016, tilsto Flynn å ha løyet til FBI om sine bånd til Russland.

Den tidligere offiseren er en populær mann blant mange Trump-tilhengere, som mener Flynn er et offer for et politisk spill.

Presidentens tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver har tidligere innrømmet å ha diskutert sanksjoner med Russlands ambassadør til USA. Flynn har også tilstått å ha løyet om denne kontakten under avhør med FBI i 2017.

Tidligere i år valgte derimot Flynn å trekke tilståelsen, og hevdet FBI-agentene hadde brutt viktige prosedyrer under etterforskningen. Han ble blant annet avhørt uten advokat tilstede.

Justisdepartementet stilte seg bak Flynn, og tok til orde for at saken burde henlegges. Dommeren i saken gikk ikke med på dette, og saken ble utsatt inntil videre. Onsdag ble Flynn benådet, og ifølge amerikanske medier kan en forvente at Trump vil benåde flere tidligere støttespillere i ukene som kommer.

Relatert