AKTUELLE: George Papadopoulos, Rick Gates og Paul Manafort ble alle dømt i forbindelse med Robert Muellers Russland-etterforskning. De kan følge i Flynns fotspor.
AKTUELLE: George Papadopoulos, Rick Gates og Paul Manafort ble alle dømt i forbindelse med Robert Muellers Russland-etterforskning. De kan følge i Flynns fotspor. Foto: Montasje/AFP

Alle presidentens dømte menn: Disse kan følge i Flynns fotspor

Etter benådningen av Michael Flynn, kan Donald Trump komme til å benåde en rekke tidligere støttespillere de neste ukene. Presidenten kan til og med forsøke å benåde seg selv.

For nesten tre år siden sparket presidenten Michael Flynn via Twitter. Onsdag hadde Trumps Twitter-konto bedre nyheter til den tidligere sikkerhetsrådgiveren. Presidenten kunngjorde at det var hans «store ære» å benåde mannen som to ganger har tilstått å ha løyet til FBI.

Avgjørelsen var langt fra uventet, men har likevel rukket å skape voldsomme reaksjoner. Det samme skjedde da Trump omgjorde dommen til sin tidligere rådgiver Roger Stone i sommer, noe senator Mitt Romney stemplet som «historisk korrupt».

Nå varsler amerikanske medier at flere av Donald Trumps tidligere støttespillere kan vente seg samme behandling som Flynn og Stone. Presidenten skal nemlig ha planer om å benåde en rekke tidligere støttespillere og allierte før han flytter ut av Det hvite hus 20. januar neste år.

Russland-etterforskning sentralt

Blant de heteste kandidatene finner man Rick Gates og George Papadopoulous, begge tidligere rådgivere for Trump-kampanjen. I likhet med Flynn ble de dømt i kjølvannet av Robert Muellers etterforskning av russisk innblanding i 2016-valget.

Trump har selv svært lite til overs for den mye omtalte Russland-etterforskningen, som resulterte i at 34 personer ble tiltalt.

Både Papadopolous og Gates er dømt for å ha løyet til FBI. Gates er i tillegg funnet skyldig i økonomisk bedrageri.

George Papadopoulos er høyt oppe på lista over mulige benådninger.
George Papadopoulos er høyt oppe på lista over mulige benådninger. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

– Presidenten vet hvor mye de som har arbeidet for ham har måtte lide. Jeg håper han tar det med i vurderingen når og om han velger å benåde, sa Gates før han erklærte seg skyldig i tiltalen.

Rotta Cohen og modige Manafort

Andre domfelte Trump-allierte inkluderer presidentens tidligere advokat Michael Cohen og tidligere valgkampsjef Paul Manafort.

Trumps tidligere advokat Michael Cohen blir neppe benådet av presidenten.
Trumps tidligere advokat Michael Cohen blir neppe benådet av presidenten. Foto: Carlos Barria/REUTERS

Cohen var i årevis presidentens Trump «fikser», men har siden domfellelsen brent alle broer til presidenten. Presidenten har omtalt Cohen som en «rotte», og den vanærede advokaten kan se langt etter en benådning fra Det hvite hus.

Manafort har på sin side forblitt lojal mot Trump, og soner for tiden en fengselsstraff på syv og et halvt år for blant annet skattesvindel. Også han er et av Mueller-granskingens mange ofre, og har blitt hyllet av Trump som «en modig mann» for ikke å «gi etter for presset» fra etterforskere.

Trumps tidligere kampanjesjef Paul Manafort ble i 2019 idømt syv og et halvt års fengsel.
Trumps tidligere kampanjesjef Paul Manafort ble i 2019 idømt syv og et halvt års fengsel. Foto: Seth Wenig/AP Photo

Der hvor den tidligere valgkampsjefen er en langt mer opplagt kandidat en Cohen, betyr også Manaforts lange straff at en eventuell benådning vil være langt mer kontroversiell enn Papadopoulous og Gates.

– Rett til å benåde meg selv

Flere juridiske utfordringer venter Trump når han er ferdig som president. Det har ført til spekulasjoner om han kan benytte sine siste dager ved makten til å benåde seg selv.

Han vil i så fall bli den første presidenten til å gjøre dette, og det er høyst tvilsomt om Trump i det hele tatt har lov. En juridisk uttalelse fra 1974, kun dager før Richard Nixon ble tvunget til å forlate Det hvite hus, slår tydelig fast at presidenten ikke kan benåde seg selv.

Til tross for at uttalelsen fra Justisdepartementet er klinkende klar, er den fortsatt bare en uttalelse. Den har heller aldri blitt prøvd av en domstol.

Selv har Trump vært tydelig på at han har mulighet til å gjøre nettopp dette.

– Jeg har fullstendig rett til å benåde meg selv, men hvorfor vil jeg gjøre det når jeg ikke har gjort noe galt? skrev Trump på Twitter i 2018.

— Donald Trump har en del utfordringer når det gjelder rettsvesenet. Han har diverse saker som ligger og venter i rettssystemet som kan komme opp mot han der, sa TV 2s USA-ekspert Hans Olav Lahlum etter Trumps valgnederlag tidligere denne måneden.

— Jeg vil være overrasket om han ikke prøver å benåde seg selv, sa Lahlum.

Kan gi Pence ansvaret

Andre, mer spekulative teorier, hevder at Trump kan komme til å gå av som president før 20. januar. Dette vil forfremme visepresident Mike Pence til president, noe som lar Pence benåde Trump.

– Dette vil medføre stor risiko for Mike Pence, for han vil tråkke på en tidsinnstilt politisk bombe, sier jusekspert Elliot Williams til CNN.

Williams påpeker at Pence kan ha ambisjoner om å stille til valg som president i fremtiden. En slik manøver vil trolig være svært skadelig for visepresidentens fremtidige vinnersjanser.

Det er også verdt å merke seg at en eventuell benådning kun vil gjelde for føderale forbrytelser. Det vil dermed ikke hjelpe Trump i den pågående etterforskningen av familiebedriften, som utføres av statsadvokaten i New York.

Tiger King?

I tillegg til å kunne benåde tidligere støttespillere og allierte, forventes det at Trump vil benåde en rekke straffedømte uten politiske bånd til Det hvite hus. Barack Obama benådet en rekke straffedømte mot slutten av sin andre presidentperiode, og Trump vil trolig følge i forgjengerens fotspor.

– Vi har lister med flere navn i omløp, sier advokat og benådnings-ekspert Brandon Sample til New York Times. Listene skal inkludere amerikanere dømt for alt fra ikke-voldelige narkotikaforbrytelser til hvitvasking av penger.

Joseph Maldonado-Passage, bedre kjent Joe Exotic, håper på en tjeneste fra Donald Trump.
Joseph Maldonado-Passage, bedre kjent Joe Exotic, håper på en tjeneste fra Donald Trump. Foto: Santa Rosa County Jail via AP

Ifølge avisa skal også Joseph Maldonado-Passage, bedre kjent som Joe Exotic fra Netflix-suksessen «Tiger King», være blant de som håper på en tjeneste fra presidenten. Tigerkongen soner en dom på 22 år etter å forsøkt å hyre en leiemorder til å ta livet av dyrerettighetsforkjemperen Carole Baskin.

Exotics advokater har forsøkt å få presidentens oppmerksomhet gjennom hyppige opptredener på Fox News, oppfordringer til Donald Trump Jr. og Jared Kushner, samt et besøk på Trump International Hotel verdt 90 000 kroner.

Den republikanske kongressrepresentanten Matt Gaetz er tilsynelatende en tilhenger av ideen.

– Presidenten bør benåde alle fra seg selv til medlemmer av administrasjonen til Joe Exotic om nødvendig, slo Gaetz fast under en opptreden på Fox News tirsdag.

Relatert