Dagrun Eriksen: – Vil være en enorm skuffelse om KrF gir seg

Den tidligere KrF-nestlederen tar et kraftig oppgjør med ledelsen i sitt gamle parti, og advarer mot å gi etter for Frps krav om kutt i kvoteflyktninger.

– Dette er et sterkt verdispørsmål. Det handler om vi er oss selv nok.

Det sier Dagrun Eriksen om et av de største stridstemaene i budsjettforhandlingene: Hvor mange kvoteflyktninger skal Norge ta imot neste år?

– Det ville vært en enorm skuffelse, for alle mennesker som nå trenger en trygg havn, hvis KrF gir seg på dette i budsjettforhandlingene, sier Eriksen til TV 2.

– Det er trist

Et av Frps fremste krav er å redusere antall kvoteflyktninger Norge skal ta imot, til under 3000 neste år.

Regjeringspartiene har på sin side sagt at det er uaktuelt å forhandle om disse sakene fordi dette er saker alle de fire borgerlige partiene ble enige om da de forhandlet fra Granavolden-plattformen i fjor. Frp mener den enigheten ikke gjelder ettersom de har gått ut av regjering.

– Dette burde ikke være oppe til forhandlinger. De 3000, minimum, burde ligge fast, mener Eriksen, som nå er medlem av partiet Sentrum.

Hun sier nå at hun mener det var feil av KrF å gå med på en øvrig grense på 3000 kvoteflyktninger årlig i Granavolden-plattformen.

– Hva tenker du om at de gikk med på det taket?

– Det er trist. Men de må ha sett at det er noen konsekvenser av det retningsvalget de tok, sier Eriksen.

– Tragisk

Selv tok hun nylig valget om å melde seg ut av KrF og inn i partiet Sentrum.

Eriksen forklarer overgangen med at Sentrums leder Geir Lippestad har vært tydeligere enn KrF i Moria-saken. Hun er tydelig skuffet over sitt gamle parti.

– Det at de landet på å hente bare 50 mennesker etter brannen i Moria-leiren, det synes jeg er tragisk. Det er altfor få.

Selv om KrF har fått gjennomslag for at Norge skal hente i hvert fall disse 50, er ikke den tidligere nestlederen spesielt imponert.

– De har heller ikke klart å hente dem til Norge ennå. De har heller ikke klart å oppfylle den resterende kvoteflyktningsandelen for inneværende år, og det mangler ikke på flyktninger. Det mangler ikke på krav fra FN, så her har de sviktet, mener Eriksen.

Ingen i KrFs ledelse ville kommentere denne saken onsdag.

Relatert