GRATULASJON: Onsdag kom Kinas president Xi Jinping med en offisiell gratulasjon til Joe Biden. Arkivfoto: Reuter / NTB
GRATULASJON: Onsdag kom Kinas president Xi Jinping med en offisiell gratulasjon til Joe Biden. Arkivfoto: Reuter / NTB

Kina gratulerer omsider Joe Biden med valgseieren

Etter at USA valgte Joe Biden til sin nye president 03. november har gratulasjonene strømmet inn. Nå har Også Kinas president gratulert den påtroppende presidenten med seieren.

Lørdag 07. november ble det klart at demokratenes presidentkandidat, Joe Biden stakk av med valgseieren foran den sittende presidenten.

Selv om resultatet var klart for flere uker siden har en gratulasjon fra Kinas statsleder latt vente på seg. Men onsdag ettermiddag gratulerte Xi Jinping Biden.

I gratulasjonstelegrammet, som er gjengitt av statlige kinesiske medier, understreker Xi at USA og Kina må unngå «konflikt og konfrontasjon» og gjensidig respektere hverandre.

Xi skriver videre at begge land vil tjene på å samarbeide for å fremme fred og utvikling i verden.

Forholdet mellom USA og Kina har vært svært anstrengt under president Donald Trump, som gikk til handelskrig mot landet.

Forsker Johannes Gullestad Rø ved Institutt for forsvarsstudier tror at presidentene i Kina kan ha hatt sine grunner til å vente med gratulasjonen.

– Kanskje handler det om en kalkulert vurdering av typen: Mens gevinsten av en gratulasjon er kortvarig og belønningen uansett liten, vil tilbakeholdelse av en alminnelig diplomatisk gest potensielt nøre opp under forestillingen om at noe illegitimt har funnet sted i USA, og derigjennom bidra til å undergrave demokratiets ideologiske appell, sa Rø til TV 2 tidligere i november.