Monolitt-mysterium skaper ville spekulasjoner

Biologene dro til ørkenen for å telle sauer. De kom tilbake med en utenomjordisk historie.

Forrige uke var den lokale viltnemnda på oppdrag i delstaten Utah. Fra helikopter skulle de telle villsau i ørkenen, da en av dem plutselig fikk øye på noe som hørte hjemme i en science fiction-film.

– En av biologene fikk øye på noe, idet vi tilfeldigvis fløy forbi, sier helikopterpilot Bret Hutchings til den lokale TV-kanalen KSL.

Piloten fikk deretter klar beskjed om å snu helikopteret.

– Han sa «Wow, wow, wow, du må snu, du må snu!» Jeg svarte «Hva», og han bare «Det er en ting der borte, vi må se nærmere på den!».

Den entusiastiske biologen fikk viljen sin, og kort tid senere sto forskerne og piloten ved noe som ga mer assosiasjoner til Star Wars enn den amerikanske ørkenen.

Midt i ørkenen ble forskerne møtt av dette uforklarlige synet.
Midt i ørkenen ble forskerne møtt av dette uforklarlige synet. Foto: Utah Department Of Public Safety

Ville spekulasjoner

Milevis unna sivilisasjonen stakk en skinnende monolitt opp av den røde sanden. Ifølge Hutchings så det ut som metall-skulpturen, som han anslår var mellom tre og fire meter, var plantet der med vilje.

– Vi spøkte med at hvis en av oss plutselig forsvant, så måtte vi andre komme oss vekk så fort som mulig, sier piloten.

Mens monolitten ga gjengen assosiasjoner til det ytre rom, tror piloten at mysteriet har en mer jordnær forklaring.

– Kanskje er det noen som elsker «2001: En romodyssé», sier Hutchings, med henvisning til science fiction-filmen fra 1968 hvor en svart monolitt spiller en sentral rolle.

Andre mener det må være et kunstverk, og ifølge The Art Newspaper kan monolitten minne om verkene til den avdøde minimalistiske kunstneren John McCracken.

– Vi mistenker at dette er et verk av en annen kunstner, som ønsker å hedre McCracken, sier en museumsansatt til avisa.

Forblir hemmelig

For å være på den sikre siden, velger myndighetene i Utah å minne om at det er ulovlig å oppføre kunstinstallasjoner på offentlig land «uansett hvilken planet du er fra».

Av frykt for masseturisme, som potensielt kan være en fare for både dyreliv og de skuelystne selv, vil monolittens nøyaktige plassering forbli en hemmelighet.

Relatert