NÆRMERE: Joe Biden tok et stort steg mot Det hvite hus natt til tirsdag.
NÆRMERE: Joe Biden tok et stort steg mot Det hvite hus natt til tirsdag. Foto: Joshua Roberts/RETUERS

Trump: Overgangen til Joe Biden kan offisielt begynne

Donald Trump godkjenner at overgangen til påtroppende president Joe Biden kan begynne. Trump nekter derimot å erkjenne valgnederlag.

I et brev til Joe Biden fra den føderale etaten General Services Administration (GSA) fremkommer det at demokraten offisielt kan begynne overgangen til Det hvite hus.

GSA har ansvar for å gjøre ressurser tilgjengelige for den innkommende presidenten, og sørge for at maktovergangen vil skje så raskt og ryddig som mulig. For at dette skal skje, må etaten først godkjenne valgvinneren – noe som i år har tatt unormalt lang tid.

20 dager etter presidentvalget har etaten omsider sendt ut et brev og gitt Biden klarsignal til at Trump-administrasjonen er klare til å begynne maktoverføringen, ifølge CNN.

Dette vil iverksette en rekke steg, og gir blant annet Joe Biden og hans administrasjon tilgang på etterretningsrapporter og føderale midler mens de forbereder seg på å innta Det hvite hus. Det lar dem også innlede offisielle samtaler med sittende føderale ansatte, inkludert medlemmer av Trump-administrasjonen.

Godkjent av Trump

I brevet går GSA-leder Emily Murphy langt i å antyde at hun vil erkjenne Biden som vinner av presidentvalget, og omtaler demokraten som den «tilsynelatende valgvinneren».

Brevet er det lengste Trump-administrasjon har gått i å anerkjenne Joe Biden som vinneren av valget. Etter at nyheten om brevet ble kjent, godtar også Trump selv at overgangen offisielt kan starte:

– For landets beste, anbefaler jeg at Emily og hennes team gjør det som kreves med tanke på innledende protokoller, og jeg har bedt mitt team om å gjøre det samme, skriver presidenten på Twitter.

Presidenten legger til at deres rettslige skritt vil fortsette med «uforminsket styrke».

Han har fortsatt ikke erkjent valgnederlag, men flere tviler på at denne erkjennelsen noensinne vil komme.

– Dette er trolig det nærmeste president Trump vil komme å erkjenne valgnederlag, sier demokratenes leder i Senatet Chuck Schumer til CNN.

Drøyt fem timer senere er presidenten tilbake på Twitter, hvor han understreker at han ikke erkjenner nederlaget.

– Vil aldri erkjenne nederlag til falske stemmesedler og «Dominion», skriver Trump, med henvisning til programvaren flere delstater brukte til å telle stemmene. I samme melding omtaler han nok en gang valget som «det mest korrupte» i USAs historie.

– Et nødvendig steg

Biden-kampanjen, som tidligere har kritisert GSA for deres manglende handlekraft, sier avgjørelsen er et steg i riktig retning.

– Dette vil gi den påtroppende administrasjonen de ressursene og støtten som er nødvendig for å utføre en fredelig maktovergang, sier kampanjen i en uttalelse.

– Dagens avgjørelse er et nødvendig steg i kampen for å håndtere utfordringene nasjonen står overfor, som inkluderer å få pandemien under kontroll og økonomien tilbake på rett kjøl, heter det videre.

Biden-kampanjen opplyser om at de i de neste dagene vil møte med føderale etater og representanter for å diskutere koronahåndteringen, i tillegg til å få oversikt over den nasjonale sikkerhetssituasjonen.

Kommer etter ny nedtur

Brevet kommer kort tid etter at Michigan offisielt erklærte Joe Biden som vinner i delstaten. Erklæringen betyr at Donald Trumps allerede mikroskopiske sjanser til å klamre seg fast til makten har blitt enda mindre.

Trumps juridiske team er derimot tydelige på at valgseieren i Michigan ikke vil stanse deres juridiske kamper mot valgresultatet.

Jenna Ellis (venstre) vil sammen med Rudy Giuliani og resten av Trumps juridiske team fortsette å utfordre valgresultatet.
Jenna Ellis (venstre) vil sammen med Rudy Giuliani og resten av Trumps juridiske team fortsette å utfordre valgresultatet. Foto: Jonathan Ernst/REUTERS

– Dette er ikke noe annet enn ren prosedyre. Vi vil fortsette å kjempe mot valgfusk over hele landet, sa presidentens juridiske rådgiver Jenna Ellis kort tid etter at resultatet ble kjent.

Flere og flere republikanere har derimot begynt å vende Trump og hans juridiske team rygger. Lamar Alexander, senator i Tennessee, oppfordret mandag presidenten til å «sette landet først»:

– Presidentvalget vil veldig snart være formelt avgjort. Jeg håper at presidenten vil sette landet først og sørge for en rask og skikkelig overgang. Når man arbeider i det offentlige, husker folk dine siste handlinger, sier republikaneren ifølge Associated Press.

Også Louisiana-senator Bill Cassidy mener Trump nå må godkjenne at valgseieren tilhører Joe Biden:

– Jeg stemte på president Trump, men Joe Biden vant. Overgangen bør begynne for landets skyld, skriver senatoren på Twitter.

– Tusenvis av trusler

GSA og spesielt Emily Murphy har blitt sterkt kritisert for å utsette maktoverføringen. USA står midt oppe i en pandemi, og Joe Biden har tidligere uttalt at utsettelsen vil koste mangfoldige liv.

Emily Murphy har vært en mye omtalt kvinne de siste ukene.
Emily Murphy har vært en mye omtalt kvinne de siste ukene. Foto: Susan Walsh/AP Photo

Murphy ble håndplukket av Trump til stillingen, noe som har fått kritikere til å spekulere i om hun er lite annet enn presidentens trofaste nikkedukke. I brevet avviser Murphy dette på det sterkeste:

– Jeg har fattet denne beslutningen på egenhånd, på bakgrunn av loven og tilgjengelige fakta. Jeg har aldri blitt presset direkte eller indirekte, skriver Murphy.

Hun skriver at hun derimot har mottatt en «tusenvis» av trusler de siste ukene, fra personer som har ønsket en rask avgjørelse i overgangsspørsmålet. Dette får Trump til å reagere:

– Hun har blitt plaget, truset og misbrukt, og jeg vil ikke at dette skal skje med henne, hennes familie eller ansatte ved GSA, skriver presidenten på Twitter.

Relatert