FORLENGER TILTAK: Byrådsleder Roger Valhammer sa mandag at de forlenger koronatiltakene i to nye uker.
FORLENGER TILTAK: Byrådsleder Roger Valhammer sa mandag at de forlenger koronatiltakene i to nye uker. Foto: Ingrid Wollberg / TV 2

Forlenger tiltak i to nye uker – snur på omstridt regel

– Slipper vi opp for tidlig risikerer vi å måtte gjeninnføre tiltakene ut i desember, sier byrådsleder Roger Valhammer.

På en pressekonferanse mandag formiddag opplyste byrådsleder Roger Valhammer at det er registrert 26 nye smittetilfeller i Bergen.

– Vi har et glidende snitt på 45 de siste dagene. Det er mulig å si at vi har gått til en utflating til en nedadgående trend. Vi er på rett vei, sier Valhammer.

Forlenger tiltak

Byrådslederen sier at de frykter at en for tidlig oppmykning vil føre til en ny økning. Derfor forlenges de allerede eksisterende tiltakene med to nye uker.

– Slipper vi opp for tidlig risikerer vi å måtte gjeninnføre tiltakene ut i desember. Byrådet har vedtatt at forskriften forlenges med to uker men med enkelte presiseringer, sier Valhammer.

Det gjøres blant annet noen unntak på det omstridte forbudet mot å være samlet mer enn fem personer i privat hjem, noe som er fem færre enn det nasjonale rådet på 10.

Dersom husstanden er på fire personer eller flere, og alle er hjemme, kan likevel disse ha besøk av to personer, slik at det totale antallet er seks personer.

Myker opp regel

Dermed kan en familie ha besøk av to besteforeldre samtidig.

Unntaket på fempersons-regelen gjelder fra tirsdag.

Forskriften vil vurderes på nytt om én uke.

– Vi gjør det slik at alle familier uansett størrelse skal kunne ha noe nødvendig besøk, sier Valhammer.

Helsebyråd Beate Husa (KrF) sa at det ville vært uansvarlig å løfte på tiltakene nå, med tanke på det smittetrykket de har sett.

– Vi er en i fase der vi må ha færrest mulig nærkontakter, og vi må holde oss hjemme så mye vi kan. Smittetrykket er fortsatt høyt, og jeg tror vi vil få betalt for det om vi holder ut litt til, sa Husa.

Byrådsleder Roger Valhammer, helsebyråd Beate Husa og medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen på vei inn til Bergen Kommunes pressekonferanse om koronatiltak i byen.
Byrådsleder Roger Valhammer, helsebyråd Beate Husa og medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen på vei inn til Bergen Kommunes pressekonferanse om koronatiltak i byen. Foto: Pål Schaathun / TV 2

Smittevernoverlegen sa opp

I helgen kom også nyheten om at smittevernoverlege Karina Koller Løland har sagt opp sin stilling.

Til Bergensavisen fortalte Koller Løland at hun aldri har sittet plassert på et slikt sted i organisasjonen at hun har klart å gjort jobben sin på en effektiv måte.

– Det har vært utfordrende, og da er det vanskelig å ha det overordnede smittevernfaglige rådgivningsansvaret i Bergen kommune, sa Koller Løland til BA.

Valhammer sier til TV 2 at innflytelsen til Koller Løland har vært god hele veien. Den tidligere smittevernoverlegen har blant annet kritisert byrådet for at hun ikke har vært delaktig i kriseledelsen i Bergen.

– Når det gjelder kriseledelsen har det vært vurdert at det er kommunedirektør, medisinsk fagsjef og byråden som har sittet der i høst, og som skal ivareta de rådene, sier byrådslederen.

Byrådsleder Roger Valhammer desinfiserer hendene på vei inn til Bergen Kommunes pressekonferanse om koronatiltakene i byen.
Byrådsleder Roger Valhammer desinfiserer hendene på vei inn til Bergen Kommunes pressekonferanse om koronatiltakene i byen. Foto: Pål Schaathun / TV 2

Vil evaluere oppsigelsen

Valhammer sier også at noe av forklaringen er at Bergen ikke hadde en smittevernoverlege da kriseledelsen ble satt, og medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen ble plassert som den nærmeste rådgiveren til byrådsavdelingen.

– Smittevernoverlegen har noen viktige operative oppgaver som ikke lar seg kombinere ved å være døgnkontinuerlig tilgjengelig i kriseledelsen. Men det er en av tingene vi kan evaluere i etterkant, om hun burde ha vært med der.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen sier det er synd at de mister kompetansen Koller Løland har.

– Hun har gjort sitt valg og fokus nå er på å finne en erstatter for henne, sier Hansen.

Koller Løland har etterlyst å være der beslutninger tas. Hansen understreker imidlertid at det til syvende sist er byrådet og politikerne som tar de overordnende beslutningene.

– Jeg skal ikke undervurdere betydningen av å sitte nærmere beslutningstakerne, og da blir det en del av evalueringen om hun burde vært en del av kriseledelsen i tillegg til meg, sier Hansen.

– Kritikk ikke direkte medvirkende

Til TV 2 sier Løland at hun sa opp for to uker siden, og at hun kun har fått hyggelige og støttende reaksjoner i etterkant.

– Min kritikk av tiltakene er ikke direkte medvirkende til oppsigelsen. Jeg måtte bruke mye krefter på å få vite det jeg måtte vite for å få gjort jobben min, sier hun.

Samtidig forteller hun at hun stusser på uttalelsene til kriseledelsen:

- Jeg synes det er rart at de definerer at jeg ikke kan få gjort jobben min. Da kan de jo spørre meg, sier hun.

Relatert