Bisarr tabbe – så slo Magnus Carlsen hardt tilbake

Sjakkeneren glapp musen i første parti av online-storturneringen Champions Chess Tour. Deretter herjet han med motstanderne.

Carlsens partier søndag

Jan Nepomnjasjtsjij (tap)
Maxime Vachier-Lagrave (remis)
Teymur Radjabov (seier)
David Antón (seier)
Alireza Firouzja (seier)

PS! Fra mandag av ser du Champions Chess Tour på TV 2 Sport 2 og Sumo. Sendestart kl. 17.30 hver dag.

Etter en tung start, preget av teknisk trøbbel, slo Magnus Carlsen nådeløst tilbake. Han endte første dag av turneringen med ett tap, én remis og tre seirer. I siste parti var han knusende overlegen mot kometen Alireza Firouzja (17).

Med 3,5 poeng av fem mulige ligger Carlsen på andreplass etter dag én. 29-åringen er ett poeng bak ledende Anish Giri.

– Forholdene tatt i betraktning var det egentlig veldig bra. Spillet kom seg utover dagen, og jeg er generelt veldig fornøyd, sier Magnus Carlsen til TV 2.

– Jeg stod ikke så veldig bra i det første partiet tidlig, før jeg greide å snu det. Det er ofte sånn i løpet av en dag. Man vinner ikke alle de gode stillingene sine, og man taper ikke nødvendigvis alle sine dårlige, heller. Det går litt opp i opp. Totalt synes jeg scoren er rimelig nok, forklarer sjakkongen.

Carlsens motstandere mandag

Kl. 18.00: Levon Aronjan
Kl. 19.00: Jan-Krzysztof Duda
Kl. 20.00: Ding Liren
Kl. 21.00: Anish Giri
Kl. 22.00: Sergej Karjakin

Sendestart kl. 17.30 på TV 2 Sport 2 og Sumo.

– Full krise

Magnus Carlsen, med svarte brikker, kom skjevt ut i søndagens første parti. Russiske Jan Nepomnjastsjij var motstander. Først så han ut til å ha trøbbel med bakgrunnen i et nytt videosystem. Tilsynelatende kostet det ham tid på klokken.

Etter 18 trekk var vinnersjansene hans nede i sju prosent, ifølge sjakkcomputeren.

– Nå er det full krise. Det er omtrent ingenting positivt å si om Magnus' stilling, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

Slik fortsatte store deler av partiet, inntil «Nepo» gjorde en stor tabbe ved å flytte tårnet opp sentralt.

Glapp musen

Carlsen så da ut til å ha motstanderen i kne – før det utenkelige skjedde: 29-åringen skulle flytte dronningen tilbake til B5 for å sette kongen under press.

Carlsen glapp tilsynelatende musen, og dronningen endte heller på B4. Da snudde partiet i Nepomnjasjtsjijs favør, og russeren vant partiet.

TV 2s ekspertduo kunne knapt tro det de så.

– I alle dager, sa en forbauset Maud Rødsmoen.

– Han gjør en «mouse-slip!». Her her da Magnus bommet på føringen sin. Istedenfor å slippe dronningen dit den skulle, to hakk bakover, glapp han den ett hakk bakover, forklarte Jon Ludvig Hammer.

Se video av Carlsens reaksjon i videovinduet øverst.

I søndagens andre parti, mot Maxime Vachier-Lagrave, var Carlsen sulten på å slå tilbake. Igjen spilte han med svarte brikker. 29-åringen var lenge i førersetet, men hans franske motstander klarte å forsvare seg til remis.

Slo tilbake

I tredje parti fikk han sjakktourens første opptur ved å slå Teymur Radjabov med hvite brikker. Hans aserbajdsjanske motstander havnet i trøbbel etter å ha ofret en bonde i jakt på et dronningbytte.

– En dårlig avgjørelse, og det var nok, konstaterte Hammer.

Fjerde motstander var David Antón, turneringens eneste spiller med lavere rating enn 2700. Spanjolen hadde imidlertid overrasket med to seirer og én remis før Carlsen-møtet.

Underveis i partiet brukte Antón svært lang tid på et par trekk. Carlsen fikk så overtaket, og dro i land seieren.

I femte og siste parti ga han Alireza Firouzja bank med hvite brikker. Carlsen hadde hele veien en klar ledelse ifølge sjakkcomputeren, i tillegg til at han lå langt foran på tid. Til slutt hadde ikke Firouzja noe annet valg enn å gi opp.