AVHØR: Videoen av avhøret vekket sterke reaksjoner, da TV 2 omtalte saken i juli. Foto: Politiet
AVHØR: Videoen av avhøret vekket sterke reaksjoner, da TV 2 omtalte saken i juli. Foto: Politiet

Politi­mann tiltalt for vold og tjeneste­forsøm­melse

En nå pensjonert politimann er av Spesialenheten tiltalt for kroppskrenkelse og tjenesteforsømmelse, etter å ha lagt 24 år gamle Qadar Abdi i bakken, under et avhør i desember. Det skriver Fædrelandsvennen.

I juli skrev TV 2 om at svensk-somaliske Qadar Osman Abdi (24) ble lagt i bakken av en politimann på brutalt vis, etter at Abdi hadde nektet å gi politiet passordet til sin egen Snapchat-konto.

Nå har Spesialenheten tatt ut tiltale mot politimannen, på grunnlag av tjenesteforsømmelse og kroppskrenkelse, det skriver Fædrelandsvennen.

Politimannens forsvarer, Carl Henning Leknesund, sier at politimannen er skuffet og overrasket over at Spesialenheten har tatt ut tiltale mot ham.

– Han har samme standpunkt til skyldspørsmålet som tidligere, det vil si at han ikke mener å ha gjort noe straffbart opp mot de lovbud som tiltalen gjelder. Nå når saken har blitt som den har blitt, så ser han fram til å få den belyst sett fra hans side i rettsapparatet, sier Leknesund til Fædrelandsvennen.

Politimannen gikk av med pensjon i sommer.

Avhøret hvor politimannen tvang Abdi i bakken fant sted på politihuset i Kristiansand, 5. desember i 2019.

Papirlapp

I videoen av avhøret kan man se at klokken er 10.31 når avhøret begynner. Abdi har selv valgt å gå i avhør uten forsvareren sin til stede.

To og en halv time ut i avhøret ber politibetjentene om brukernavnet og passordet til 24-åringens Snapchat-konto. Abdi gir dem det de ber om, men så får han spørsmål om han har enda en konto på Snapchat.

Abdi svarer ja, og skriver ned detaljene på en lapp. Så ombestemmer han seg.

– Jeg bare følte at det var irrelevant for saken, så jeg krøllet sammen lappen. Kameraene hadde fanget opp hva som stod der uansett, men jeg krøllet den sammen, forklarer Abdi seks måneder senere.

Manøveren faller ikke i god jord hos den mannlige politibetjenten i rommet, som spør 24-åringen om hvorfor han «oppfører seg som det der».

Til det svarer Abdi at han oppfører seg helt fint, og at han ikke vil gi fra seg den sammenkrøllede papirlappen.

Det var da politimannen la armen sin rundt halsen til Abdi og strammet til. Mens han holdt grepet, la politimannen Abdi i bakken.

Mulig fengselsstraff

Kroppskrenkelse straffes med bøter eller fengsel på inntil ett år. Dersom handlingen regnes som å være grov, kan straffen imidlertid skjerpes opp til seks års fengsel.

Ifølge Store norske leksikon er en normal straffutmåling for kroppskrenkelse mellom 30 og 120 dagers fengsel.

Relaterte