TILTAK: Roger Valhammer sa torsdag at de lokale smitteverntiltakene i Bergen vil videreføres.
TILTAK: Roger Valhammer sa torsdag at de lokale smitteverntiltakene i Bergen vil videreføres. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

– Dersom vi lykkes nå, kan julen bli normal

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) sier at smittekurven i Bergen ser ut til å flate ut, men at bergenserne likevel må forberede seg på strenge smitteverntiltak i to uker til.

For nøyaktig to uker siden, 6. november, presenterte byrådsleder Roger Valhammer nye lokale smitteverntiltak som skulle gjelde i Bergen. Tiltakene skulle i utgangspunktet gjelde til 23. november.

Fredag sier Valhammer at kommunen vil vurdere om noen av tiltakene skal justeres, og videreføres.

– Dagens forskrift varer til og med mandag, byrådet vil vurdere om noen av tiltakene bør justeres. Det må vi bruke flere dager på å vurdere, men folk må forberede seg på strenge tiltak i to uker til, sier Valhammer torsdag.

– Sånn situasjonen er i dag, er det heller ikke grunn til å tro at det er mulig å gjøre noen endringer i tiltakene, sier han videre.

Tiltakene gjelder også i nabokommunene Alver, Askøy, Bjørnafjorden, Osterøy, Samnanger, Vaksdal og Øygarden.

– Dersom vi slipper opp for tidlig, øker faren for at vi må stramme inn igjen. Om vi lykkes nå kan adventstiden og julen bli mer normal, sier byrådslederen videre.

Hardt ut mot kritikken

Etter at smitteverntiltakene ble innført i Bergen, har flere i opposisjonen i kommunen reagert på at det de mener er svak begrunnelse for å innføre forskriften. Det skriver BA.

Medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen benyttet muligheten til å rette en streng pekefinger mot alle som har bifalt denne kritikken.

KRITIKK: Trond Egil Hansen advarer kritikerne.
KRITIKK: Trond Egil Hansen advarer kritikerne. Foto: Pål Schaathun / TV 2

– Jeg har merket meg kritikken mot gjeldende forskrift om at den ble vedtatt for raskt og uten forutgående dokumentasjonsarbeid. Det er en kritikk som jeg vil sterkt tilbakevise, sa Hansen.

– Man kan sammenligne det med å motta en syk person på akuttmottaket. Man vet at pasienten ikke vil klare seg, om den ikke får øyeblikkelig hjelp. Da setter man seg ikke ned for å skrive retningslinjer, sier fagsjefen videre.

Maks fem personer

Regelen om maksimalt fem personer ved sosiale sammenkomster, inklusiv familien, har fått særlig mye oppmerksomhet i Bergen. I Oslo er denne grensen satt til maks ti personer.

Hansen mener imidlertid at et maksantall på ti personer vil bety en mangedobling i risikoen for smittespredning, sammenlignet med om det kun var fem personer i rommet.

– Mange husker nok en tid hvor folk håndhilste. Hvor mange håndhilsninger er det i en gruppe på fem personer. Det er ti håndhilsninger. Og i en gruppe på ti? Da er antallet 45 håndhilsninger, eksemplifiserte Hansen.

Han advarte videre mot at kritikk mot smitteverntiltakene kan inspirere dem som ikke ville følge forskriften i utgangspunktet.

– Det viktigste nå er at vi sørger for full oppslutning om tiltakene som nå gjelder, sier Hansen.

Byrådsleder Roger Valhammer desinfiserer hendene på vei inn til Bergen Kommunes pressekonferanse om koronatiltakene i byen.
Byrådsleder Roger Valhammer desinfiserer hendene på vei inn til Bergen Kommunes pressekonferanse om koronatiltakene i byen. Foto: Pål Schaathun / TV 2

68 nye smittetilfeller

Det er registrert 68 nye smittetilfeller i Bergen det siste døgnet. Totalt har 3600 personer i Bergen fått påvist viruset.

– Situasjonen er fortsatt kritisk. Det ser ut til at smittespredningen har flatet ut, men vi ser fremdeles ikke en tydelig eller nedovergående trend, sier Valhammer.

Samme døgn forrige uke var det 125 nye tilfeller. I Bergen er også snittet for antall smittede siste døgn på 69 tilfeller.

Fire nye koronadødsfall denne uken

Den siste uken har fire personer dødd med koronasmitte i Bergen, totalt har 37 dødd med koronasmitte i kommunen.

Per fredag er også 13 personer innlagt på sykehus som er tilknyttet kommunen.

Oversikt

Se oversikten over de lokale tiltakene i Bergen og omegn i faktaboksen under:

 • Antallet som kan delta på private sammenkomster, reduseres fra ti til fem personer inklusiv de som bor i husstanden. Det er unntak for familier som bor flere sammen enn fem, samt unntak for kohorter for barn i barnehage og barneskole.
 • Arrangementer på offentlig sted skal ha faste sitteplasser, og det er ikke lov med flere enn 20 deltakere til stede. I begravelser er grensen satt til 50.
 • Arrangementer uten fast sitteplass er forbudt.

Aktivitetstilbud:

 • Breddeidrett og amatørkultur for voksne over 20 år blir forbudt.
 • Idrettshaller, svømmehaller, treningssentre og lokaler for tilsvarende aktiviteter skal holdes stengt. De to førstnevnte er åpne for organisert trening eller undervisning for barn og unge under 20 år.
 • Treninger for barn og ungdom under 20 år kan gjennomføres, men arrangementer som kamper, cuper, turneringer og lignende tillates ikke.
 • Bingohaller, museer og lignende tilbud skal holde stengt.
 • Biblioteker stenges for aktiviteter og opphold, men det blir adgang til utlån og innlevering.

Hjemmekontor, munnbind og servering:

 • Skjenkesteder og andre serveringssteder skal stenge senest klokken 22. Skjenkingen stopper fra klokken 21.30. Bestemmelsen gjelder ikke take away.
 • Krav om munnbind på offentlige steder, som butikker, kjøpesentre og butikker, hvis man ikke kan holde en meters avstand. Det innføres også påbud om munnbind for sjåfør og passasjerer i taxi.
 • Munnbind skal brukes på skjenkesteder, restauranter, kafeer, kantiner og andre serveringssteder når man beveger seg i lokalet og man ikke holder en meter til andre.
 • Butikker, kjøpesentre og lignende må sørge for at det ikke er flere til stede i lokalt enn at det kan holdes to meters avstand.
 • Krav om hjemmekontor for alle som kan ha det. Kravet vil bli fastsatt i forskrift.
 • Alle som kan, bør unngår kollektivtransport.