Markus Henriksen og Patrick Berg har testet positivt på koronaviruset.
Markus Henriksen og Patrick Berg har testet positivt på koronaviruset. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Tre nye landslagsspillere testet positivt: – Vi er forberedt på flere tilfeller

Bodø/Glimts Marius Lode, Patrick Berg, og Rosenborg-spiller Markus Henriksen har testet positivt på koronaviruset.

Det bekrefter Norges Fotballforbund i en pressemelding fredag.

– Spillerne som har avgitt positiv prøve har vært i karantene på spillerhotellet siden landslagssamlingen ble avsluttet lørdag. De ville ikke risikere smittespredning ved å reise hjem, og har fulgt smittevernreglene med bruk av munnbind og praktisert sosial distanse. Spillerne har ikke hatt kontakt med andre personer, sier landslagslege Ola Sand.

NFF opplyser at spillernes klubber (Bodø/Glimt og Rosenborg) er varslet og at de fortsetter å være i isolasjon.

– Vi er forberedt på flere tilfeller. Slik er situasjonen nå. Det er et stort smittetrykk og alle miljøet påvirkes. Det viktigste er at vi får kontroll og at vi når skjermer klubbfotballen mest mulig, sier direktør for elitefotball i NFF, Lise Klaveness, til TV 2.

– Denne saken bekrefter hvor viktig det er at noen som har vært i nærkontakt med andre som er smittet, skal være i ti dagers karantene. Selv om en nærkontakt tester negativt, skal vedkommende være i karantene i 10 dager fra nærkontakten fant sted. Denne saken bekrefter hvor viktig det er at alle følger reglene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en uttalelse gitt til TV 2.

– Vet ikke hvilken smitte som kommer fra Omar

Alle klubbene til landslagsspillerne i utlandet er informert om smitten som oppsto på landslagssamlingen i Oslo og karantebestemmelsene. Spillerne blir testet og fulgt opp nøye i sine klubber før de er aktuelle for trening og kamper, skriver NFF videre.

– I UEFA-protokollen tar man høyde for smitterisiko, men målet er å eliminere videre smitte internt og å forhindre smitte til storsamfunnet. I vårt tilfelle var total isolasjon av smittet spiller første grep. Sannsynligvis har denne vært smitteførende samme dag som positiv test ble avlagt (torsdag 12.11.). Regler for smittevern er fulgt, men mest sannsynlig har en eller flere spillere hatt nær nok kontakt med den aktuelle spilleren til å pådra seg smitte. De tre spillerne er tilnærmet symptomfrie natt til fredag, sier Sand.

Sand opplyser til TV 2 at spillerne har blitt testet tre ganger siden torsdag, og at den siste negative testen ble avlagt i går.

– Vi vet at inkubasjonstiden kan være opp til 14 dager, i hvert fall ti dager. Det har jeg opplevd med andre pasienter. Spillerne bor på hotell og har overholdt reglene, men har jo for eksempel brukt samme treningssenter som har blitt nedspritet, forklarer Sand.

– Vi vet ikke hvilken smitte som kommer fra Omar og hvilke som kommer fra andre steder. Det er det som gjør Covid-19 så vanskelig, at det er vanskelig å spore smitten. Men det viktigste er at vi har holdt smitten inne i kohorten, legger han til.

– Hva tenker du om de spillerne som reiste tilbake til utlandet?

– Det er opp til de klubbene i utlandet og bruke de reglene de har, men de har fått beskjed om hva som har skjedd på hotellet.

Har vært isolert

Direktør for kommunikasjon og samfunn i NFF, Gro Tvedt Anderssen, opplyser til TV 2 at Berg, Henriksen og Lode har sittet i karantene hele uken.

– Foreløpig blir de værende i isolat der de er nå. Så blir det samtaler med legen om hvor de skal være. Det vi er kjent med er at de har fulgt reglene for smittevern. De har vært isolert på en del av hotellet, forklarer Anderssen.

Tidligere denne uken var Fredrik Midtsjø tilbake på trening for AZ Alkmaar, det samme var Erling Braut Haaland for Borussia Dortmund etter to negative tester. Ifølge AFP har Hertha Berlin og RB Leipzig samme praksis rundt Rune Almenning Jarstein og Alexander Sørloth.

– Hva med spillerne som har dratt tilbake til sine utenlandske klubber?

– Når de sendes ut av landet, har vi sendt melding til klubbene om at det har vært smitte i troppen og reglene som gjelder for nærkontakter. Nå er den oppfølgingen mellom klubb og spiller som tar tester og vurderer om spiller er klar for trening.

Glimt: – Gullkampen går som planlagt

Bodø/Glimt skal etter planen møte Strømsgodset søndag. Det er foreløpig ikke avgjort om denne kampen vil bli utsatt.

– Vi har siden i går kveld hatt dialog med begge klubbene, men det er ikke helt avgjort ennå. Det vil komme en avgjørelse i løpet av dagen, sier direktør for konkurranse i NFF Nils Fisketjønn til TV 2.

– Gullkampen går som planlagt. Vi spiller uten Patrick og Marius, men kampen spilles som vanlig, hevder Håvard Sakariassen i Bodø/Glimt til TV 2.

Hansen i ny karantene

Markus Henriksen og Rosenborgs kamp mot Brann er allerede flyttet fra søndag til tirsdag på grunn av Henriksen og André Hansens karantener etter den positive koronaprøven til Omar Elabdellaoui.

Rosenborg opplyser på Twitter at Hansen testet negativt for korona torsdag, men at han må sitte ti nye dager i karantene. Årsaken til dette oppgis ikke, men meldingen tyder på at han har hatt nærkontakt med en av de smittede spillerne.

– Han har ikke vært isolert, som Markus nå er, men vært i karantene. Hvis han har vært i nærkontakt med en av de positive, må han i ti dagers karantene, sier landslagslege Sand til NTB.

Dermed ryker Brann-kampen for målvakten. Det er usikkert om Hansen rekker oppgjøret mot Bodø/Glimt 29. november, som vil være ti dager etter hans hittil siste negative test.

Saken oppdateres!

Relaterte