Spilte «koronakampen» før masseutbrudd i klubben: – Skjebnens ironi

Fredrikstad skal spille om en historisk NM-finale etter en trøblete koronaoppkjøring.

Se Fredrikstad - Sola lørdag kl. 18.30 på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo

– Det var spesielt å gå ut av hallen i 16 dager uten å trene, og så får man tre dager til å forberede seg til den hittil største kampen i år, sier Fredrikstad-trener Eirik Haugdal til TV 2.

Onsdag var spillergruppen endelig samlet i Kongstenhallen igjen til forberedelser til lørdagens NM-semifinale mot Sola etter et langt og ufrivillig korona avbrekk.

1. november spilte nemlig Fredrikstad sin hittil siste kamp hjemme mot Sola i Rema 1000-ligaen som de døpte «koronakampen». Hvert år arrangerer rødtrøyene "gratiskampen" med gratis inngang til publikum og samarbeidspartnere, men i år ble navnet for anledningen byttet til "koronakampen".

Det skulle vise seg å være ett frampek. Seks dager senere ble en av spillerne i den ferske håndballklubben smittet av koronaviruset i jobbsammenheng utenfor håndballbanen. To medspillere ble så smittet.

– Litt ironisk at "koronakampen" var den siste kampen som ble spilt før utbruddet?

– Haha, det har jeg faktisk ikke tenkt over. Den bet oss i baken og det er litt ironisk. Skjebnens ironi, ler trener Haugdal.

Bekymret trener

Utbruddet sendte naturligvis hele troppen i karantene, som nok en gang måtte ty til alternativ trening.

– I mars måtte vi være kreative alle sammen, så vi har litt erfaring på hvordan man skal trene uten vekter. Det har gått fint, men det har vært verre med håndballbiten, sier spiller Frida Kjuus Christiansen.

– Det virket greit onsdag, så får vi se hvordan det blir på trening torsdag og fredag før kampen lørdag, fortsetter Christiansen som har brukt mye av karantenetiden på trappehopp og friidrettstrening.

– Jentene har trent mer nå sammenlignet med hvis vi hadde spilt kamper, men det er noe annet å trene lagidrett sammen, forteller en bekymret trener Haugdal.

For lørdag venter omsider Sola på motsatt banehalvdel i klubbens andre NM-semifinale noensinne.

Opprinnelig skulle semifinalen vært spilt 11.november. Så ble kampen utsatt til 18.november som følge av utbruddet i Fredrikstad-stallen, før kampen til slutt ble berammet til 21.november - med kun tre dagers intens forberedelse etter 16 dagers karantene for Fredrikstad.

– Det er ikke optimalt, men vi gjør det beste ut av det, sier Thale Rushfeldt Deila.

– Alle gleder seg veldig. Vi har ikke fått trent så mye, så alle har masse energi og lyst til å bidra så mye man kan, fortsetter 20-åringen.

Drømmer om nødlandslagseffekt

Verken Fredrikstad eller Sola har spilt NM-finalene tidligere, så nå ligger muligheten til klubbenes første NM-finale gjennom tidene i potten.

– Jeg er fra Fredrikstad og det hadde vært helt rått. Jeg har vært med på å rykke opp og ned og gjort det bra og gjort det dårlig, så vi kan håpe det blir enda morsommere i desember, sier Christiansen om hvordan det eventuelt ville vært å skyte klubben til sin første NM-finale.

Koronautbruddet i klubben førte imidlertid til at Fredrikstad er en av klubbene i Norge, uansett toppidrett, som er hardest rammet av korona med sine tre smittetilfeller på tre stjernespillere.

– Vi kommer til å savne spillerne som normalt står der. Det jeg håper er at vi får samme effekten som fotballandslaget. Det er noen nye som ikke har spilt så mye i rollene, men de som kommer inn har spilt, de har bare spilt litt mindre, sier trener Haugdal med et smil.

I «koronakampen» tidlig i november tapte Fredrikstad med ett mål mot lørdagens NM-motstander, nå ønsker de sårt en Sola-revansje.

– Jaja, selvfølgelig. Vi skal slå de. Jeg synes det er 50/50 - de som vil mest og spiller best er de som kommer til å vinne. De har fordel av å ha trent lenger, men vi har mer energi og vil være mer spillesugne, vurderer Rushfeldt Deila.

– Hvis det har samme effekt som nødlandslaget blir det bra. A-landslaget tapte vel hjemme mot Østerrike, så klarte nødlandslaget uavgjort borte. Vi tapte med ett mål sist, så kanskje vi vinner med ett nå da, ler Haugdal.

Relatert