SØKSMÅL: Donald Trump og hans advokaten har levert en rekke søksmål i flere delstater for å utfordre valgresultatet.
SØKSMÅL: Donald Trump og hans advokaten har levert en rekke søksmål i flere delstater for å utfordre valgresultatet. Foto: NTB

Trekker søksmål i Michigan

Donald Trump og hans administrasjon har besluttet å trekke søksmålet som var ment å utfordre valgresultatet i Michigan.

– Vi trekker vårt søksmål i Michigan, sier Trumps advokat Rudy Giuliani i en uttalelse som nyhetsbyrået Reuters siterer torsdag.

Giuliani sier beslutningen er et resultat av å ha oppnådd det man ønsket, å hindre at resultatet i Wayne County ble godkjent «for tidlig». Valgstyret i fylket, som er Michigans største, godkjente onsdag resultatet, gikk overveldende i Joe Bidens favør.

Torsdag kveld norsk tid holdt Trumps advokater en pressekonferanse. Der viste de blant annet frem et kart med tittelen: «Flere veier til seier».

På kartet var flere stater markert røde.

Trumps advokat Rudy Giuliani kom videre med flere påstander om hvordan de mener valgfusket har foregått. Advokatene la imidlertid ikke frem noen beviser som underbygger påstandene.

Vil ikke forkaste stemmesedler

En dommer i Pennsylvania avviser Trump-kampanjens krav om å forkaste 2771 forhåndsstemmer i Bucks, et fylke i delstaten, melder CNN.

Trump-kampanjen ønsker å kaste stemmene fordi de mangler håndskrevne datoer eller navn, eller ligger i konvolutter som ikke er lukket ordentlig igjen.

– Det er ingenting som tyder på at noen av disse stemmene er sendt inn av folk som ikke er kvalifisert til eller som ikke har rett til å stemme ved dette valget, skriver dommer Robert Baldi i sin avgjørelse. Han slår fast at stemmene skal telles med.

Mislykkede søksmål

Trumps advokater har lagt bak seg en rekke mislykkede forsøk på å utfordre valgresultatet i domstolene siden Trump tapte presidentvalget 3. november.

I delstaten Georgia har de derimot besluttet å telle stemmene på nytt. Resultatene derfra er ventet å være klar i løpet av torsdagen.

Omtellingen ble satt i gang automatisk i henhold til delstatslovene, og det er ventet at den vil bekrefte Joe Bidens knepne seier i kampen om delstatens 16 valgmenn. Selv uten disse er Biden valgvinner.

Slipper rapport

Mer enn 5 millioner stemmer er blitt gransket i håndtellingen, som tok slutt ved midnatt onsdag amerikansk tid. Myndighetene i Georgia er ventet å slippe en rapport rundt 12-tiden torsdag (18 norsk tid), og resultatet må være endelig godkjent innen fredag.

Dersom marginen da er på under 0,5 prosent, noe den etter alle solemerker kommer til å være, kan den tapende kandidaten kreve en ny omtelling, som da vil bli gjort maskinelt.

(©NTB/ TV 2)

Relatert