Smakfull krydderkake uten egg

Denne kaken smaker godt alene, sammen med sitronkrem eller blåmuggost - og den er holdbar lenge.

I denne oppskriften lager Wenche krydderkaken med sitronkrem, som forberedelse til Afternoon Tea i kjøkkenet i morgen.

Sitronkremen (lemon curd) bør lages dagen før servering. Den er holdbar i kjøleskapet i 2 uker. Ta ut av kjøleskap og la bli romtemperert før servering. Lager du en stor porsjon, ta ut det du trenger, resten oppbevares i kjøleskapet.

Lemon curd (sitronkrem)

Dette trenger du:

  • 2 eggeplommer
  • 75 g sukker
  • Ca. ½ dl saft fra sitron
  • 50 g smør

Slik gjør du:

Finn fram en liten kasserolle og en metallbolle, eventuelt glassbolle, som passer over kasserollen. Tilsett eggeplommer, sukker, sitronsaft og skall (kun det gule) fra ½ sitron (vent med smøret).

Fyll kasserollen ca. halvfull med vann, kok opp og sett bollen med eggeplomme, sukker og sitron blandingen over kasserollen med kokende vann, rør om til en tykk krem. Løft bollen vekk fra kasserollen og rør inn mykt smør (ikke smeltet) i terninger. Fyll over i skål og sett i kjøleskap til avkjøling.

Krydderkake, uten egg

Dette trenger du:

  • 150 g smeltet smør
  • 1 l surmelk/kefir
  • 5 dl sukker
  • 10 dl hvetemel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ts kanel
  • 2 ts kardemomme
  • 2 ts nellik
  • Eventuelt 1 ts malt stjerneanis
  • 4 ts natron (natron fungerer bedre enn bakepulver når du baker med surmelk)
  • Eventuelt 2-3 dl rosiner og tørket aprikos i små biter

Slik gjør du:

Varm stekeovn til 180 grader. Rør/visp sammen surmelk, smeltet smør og sukker. Sikt inn hvetemel, krydder og natron og eventuelt tørket frukt (se tips). Rør sammen til en glatt deig. Hell i en bakepapirkledd langpanne. Stek på midterste rille i varm stekeovn i 30-35 minutter. Sjekk at kaken er gjennomstekt med en kakenål/en tynn grillpinne av tre. Ta ut av stekeovnen og sett langpannen med kaken i på en rist og avkjøl. Ønsker du glasur på krydderkaken, rør sammen 150 g myk kremost naturell, 100 g mykt smør, 300 g melis og saft og eventuelt finrevet skall av 1 lime.

Tips: Vend 1-2 ss av hvetemelet inn frukten før den tilsettes i deigen. Melet gjør at frukten ikke synker til bunnen av kaken.

Relatert