TAP: Norge taper kampen mot Romania 0-3.
TAP: Norge taper kampen mot Romania 0-3. Foto: Stian Lysberg Solum

UEFAs dom: Norge taper kampen mot Romania

UEFA har bestemt at Norge taper kampen mot Romania 0-3.

Se Østerrike-Norge på tv2.no og Sumo fra kl. 19. Sendingen starter kl. 20 på TV 2.

Det melder Norges Fotballforbund på Twitter.

«Disiplinærutvalget i UEFA har i dag behandlet den avlyste kampen mellom Romania og Norge. UEFA har bestemt at Norge taper kampen 3-0. NFF har fem dager på å be om begrunnelse for avslaget. Etter dette vil NFF ta stilling til om vi skal anke», står det i Twitter-meldingen.

Norge fikk den ventende straffen for den avlyste Romania-kampen i Nations League.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF sier til NTB at ingen beslutning er tatt ennå, og at de skal bruke dagene til å vurdere om en anke vil bli levert.

– Det er ikke helt uventet at det er dommen, er Bjerketvedts reaksjon på UEFAs avgjørelse.

– Akkurat nå er mine tanker kun på det som skal skje i kveld, så får vi komme tilbake til det senere, svarer Bjerketvedt på spørsmål om når en beslutning fra NFFs side blir tatt.

Kampen skulle opprinnelig vært spilt i Bucuresti søndag kveld, men ble utsatt etter at helsemyndighetene på det sterkeste anbefalte laget om å droppe reisen.

A-landslaget havnet i karantene etter at Omar Elabdellaoui testet positivt for koronaviruset.

Nå har NFF fem dager på å be om en begrunnelse for avslaget, før de eventuelt vil ta stilling til om de vil anke.

NFF ba UEFA i et brev om at kampen skulle bli omberammet, eller i verste fall at den burde blitt avgjort ved loddtrekning hvor resultatet ble satt til 1-0, 0-0 eller 0-1.

– Vi er uskyldig i denne situasjonen og ble pålagt en karantene, sa NFFs direktør for konkurranse Nils Fisketjønn til VG tirsdag.

Det står i UEFAs koronaregler at kamper kan bli omberammet eller avgjort ved loddtrekning dersom ingen av klubbene eller de nasjonale forbundene har ansvar for at kampen ikke blir spilt.

Onsdag kveld spiller det norske «nødlandslaget» borte mot Østerrike i den avgjørende Nations League-kampen.

Skal Norge ha håp om å vinne gruppen og rykke opp til A-divisjonen må de score to mål og vinne kampen.

Potensielle scenario med tanke på gruppeseier:

  • Norsk tomålsseier eller bedre mot Østerrike vil gi norsk gruppeseier, så lenge 0-3-tap blir den eneste sportslige sanksjonen.
  • Norsk ettmålsseier med 1-0 vil uansett ikke være nok, da vi vil havne bak Østerrike på målforskjell i de interne oppgjørene i gruppen. Østerrike slo oss som nevnt 2-1 på Ullevaal i september.
  • Norsk 3-2-seier - eller andre ettmålsseire med minimum tre mål scoret - vil på tilsvarende vis gi Norge overtaket på innbyrdes oppgjør og derfor også lede til norsk gruppeseier.
  • Norsk 2-1-seier vil bety at lagene ender helt likt innbyrdes. Da vil den totale målforskjellen i gruppen bestemme. Selv 0-3-tap i Romania vil ikke gi oss dårligere målforskjell enn østerrikerne grunnet storseirene mot nettopp Romania i oktober og Nord-Irland i september, så i utgangspunktet skal 2-1 da holde til gruppeseier.
  • Et element rundt sistnevnte scenario - norsk 2-1-seier onsdag kveld - er imidlertid hvorvidt et lag som har blitt dømt til tap via walkover kan vinne en gruppe dersom målforskjellen blir benyttet om avgjørende differensial. Dette er foreløpig uklart fra UEFAs side, men vanlig prosedyre i norsk seriefotball er at dersom to lag havner likt og målforskjell skal avgjøre, vil det i tilfeller der ett av lagene ikke har møtt til en kamp være slik at disse automatisk plasseres nederst av de to duellantene. Dette fordi man da potensielt kunne spekulert i å la være å stille for å begrense et nederlag.

Relatert