FELTSYKEHUS: Ifølge pandemiplanen skulle koronapasienter få behandling på feltsykehuset IVA Kronan i Göteborg.
FELTSYKEHUS: Ifølge pandemiplanen skulle koronapasienter få behandling på feltsykehuset IVA Kronan i Göteborg. Foto: Adam Ihse / TT Nyhetsbyrån / NTB

SVERIGE:

La ut hemmeligstemplet pandemiplan åpent på nettet

En svensk avis har kjempet for å få innsyn i pandiemiplanen. Plutselig lå den publisert helt åpent for allmennheten på nettet.

Västra Götalandsregionens hemmeligstemplede pandemiplan var plutselig søkbar på nettet.

Opplysninger som potensielt kan true landets sikkerhet har dermed blitt lekket, melder svenske Dagens Nyheter.

Planen bestod av 12 A4-sider og var datert til slutten av april i år. Den inneholdt blant annet opplysninger om hvordan svenske koronapasienter skulle behandles og hvor.

Dagens Nyheter har tidligere bedt om innsyn i planen, men fått avslag. Etter to runder med klager fikk de til slutt en revidert utgave hvor ti av tolv sider var nesten helt sladdet.

Dette ble ifølge avisen begrunnet av Lagmannsretten med at «sykehusets muligheter for å forebygge og håndtere fredstidskriser motvirkes dersom den etterspurte informasjonen blir avslørt».

Da avisen ble oppmerksom på at planen fantes på nettet, valgte de å sende oppfølgingsspørsmål til Sahlgrenska universitetssykehus. Da ble planen umiddelbart fjernet og nå opplyser sykehuset at de har startet opp en undersøkelse av hendelsen.

Relatert