Bilen kan redde deg fra bøter – men ikke i Norge

Dette tror vi mange ville betalt for ...

En del 2021-modeller fra BMW har den nødvendige hardwaren for å kunne varsle om både fotobokser og radarkontroller. I USA kan du kjøpe tjenesten for rundt 200 kroner. Illustrasjonfoto
En del 2021-modeller fra BMW har den nødvendige hardwaren for å kunne varsle om både fotobokser og radarkontroller. I USA kan du kjøpe tjenesten for rundt 200 kroner. Illustrasjonfoto

Den enkleste og beste metoden for å unngå å bli vinket inn av UP, er naturligvis å følge fartsgrensene. Da er du 100 prosent sikker på å unngå sviende fartsbøter.

I Norge finnes imidlertid en rekke andre løsninger som skal hjelpe bilister å unngå bøter. Her snakker vi alt fra Facebook-grupper, Apper, SMS-tjenester og egne fotoboks-varslinger.

I flere nye biler er dessuten fotoboksene lagt inn i navigasjonen – og gir sjåføren en varsling når de nærmer deg.

Men det finnes løsninger som er enda mer omfattende og presise. En del moderne biler er blitt så avanserte at de for eksempel kan varsle om pågående radar-kontroller.

Ny tjeneste betaler boten hvis du blir tatt i kontroll

Trafikklys

BMWs nye modeller er i stor grad knyttet opp til internett – og har en rekke avanserte sensorer. Blant annet kan du få et system som fanger opp signalene fra trafikklys.

Her får du varsel om at du nærmer deg rødt lys både i head-up displayet og i de digitale instrumentene.

Det systemet kan også brukes til å varsle om radarkontroller.

Tatt to ganger - i samme fartskontroll

Med den nye tjenesten kan enkelte av BMW-modellene i USA varsle om fartskontroller, både radar-målinger og fotobokser.
Med den nye tjenesten kan enkelte av BMW-modellene i USA varsle om fartskontroller, både radar-målinger og fotobokser.

Koster lite

I USA har Here, et partnerselskap av BMW, valgt å tilby en slik fartskontroll-varsling. Tjenesten ligger som en av flere på BMWs ConnectedDrive-liste.

Kundene får bruke tjenesten gratis i tre måneder. Deretter kan de forlenge avtalen med 15 måneder for drøyt 200 kroner. Inkludert er varsling om kontroller med både stasjonære og mobile fotobokser, samt radarmålinger.

Høres det fristende ut? Det er forståelig. Men i Norge får du ikke kjøpe denne tjenesten til bilen din.

Politiet regner med å ta minst 5.000 førerkort

Ikke lovlig

Her hjemme er det nemlig ikke lov å bruke radar- og laservarslere – eller for den del laserjammer. Gjør du det, risikerer du en ganske saftig bot.

Så selv om bilen din er utstyrt med den nødvendige hardware som trengs, er denne tjenesten ikke en del av BMWs ConnectedDrive her hjemme.

– Foreløpig har jeg ingen indikasjon på at funksjonen kommer i vårt utvalg. Vi kan heller ikke lansere BMW Remote 3D – på grunn av personvernloven, forteller kommunikasjonsdirektør i BMW Norge, Marius Tegneby.

Remote 3D er for øvrig et system som lar deg se bilen og de nærmeste omgivelsene i fugleperspektiv, på mobilen din.

Varslet om kontroll – det skulle han ikke gjort

Video: Slik måler UP råkjørerne ute i trafikken:

Råkjørte forbi UP i 147 km/t - det skulle han ikke ha gjort