ERFAREN: Tore André Flo opplevde mye under sin aktive karriere.
ERFAREN: Tore André Flo opplevde mye under sin aktive karriere. Foto: Jil Yngland

Derfor er den tidligere landslagshelten med til Østerrike

Tore André Flo er en av de største heltene fra mirakelet i Marseille i 1998. Onsdag er han med på å lede Norge mot Østerrike.

Leif Gunnar Smerud har med seg en av landslagets største helter til Østerrike.

Tore André Flo (47) var mannen som scoret 1-1-målet mot Brasil i 1998, og senere i kampen skaffet straffesparket, som sørget for at Kjetil Rekdal kunne skyte Norge til seier mot søramerikanerne.

Totalt ble det 76 landskamper og 23 mål for den høyreiste spissen.

Til daglig jobber han i gamleklubben Chelsea hvor han har ansvar for klubbens utlånte spillere. I sommer ble han en del av Leif Gunnar Smeruds trenerteam på U21-landslaget. Det er grunnen til at han er med til Wien.

– Grunnen til at han er med oss er fordi han er med meg på U21-landslaget. Tore André er en veldig nyttig mann å ha med seg, han har levert under store anledninger tidligere, sier fungerende landslagssjef Leif Gunnar Smerud til TV 2.

Han forsikrer likevel det norske folk om at de ikke må forvente lignende scener som oppsto i Marseille i 1998.

– Jeg tror ikke hoftene hans holder en kamp i morgen, men han er en veldig rutinert og erfaren mann å ha med seg til denne kampen, sier Smerud med et smil.

Har fortsatt ikke bestemt seg for startelleveren

Da Flo tidligere i år takket ja til jobben som assistenttrener for U21-landslaget sparte ikke Smerud på kruttet.

– Tore André er høyt respektert som trener, spillerutvikler og fagmann i et av de fremste utviklings- og prestasjonsmiljøene i verden. Han har vært med oss på U21 ved flere anledninger tidligere, og han var et klart førstevalg når jeg nå skulle ha inn en ny person i teamet vårt, sa Smerud.

Nå gjenstår det kun ett døgn til kampen mot Østerrike, men den fungerende landslagssjefen har fortsatt en del planlegging igjen.

– Nei, vi har ikke tatt ut laget endelig. Vi holder på, og nærmer oss time for time, sier Smerud.

Dette er troppen:

Keepere: Anders Kristiansen (Union Saint-Gilloise). Per Kristian Bråtveit (Djurgården) er ikke med på flyet til Wien.

Forsvar: Andreas Hanche-Olsen (Gent), Ruben Gabrielsen (Toulouse), Daniel Granli (Aalborg), Andreas Vindheim (Sparta Praha), Julian Ryerson (Union Berlin), Jørgen Skjelvik (Odense),

Midtbane: Tobias Børkeeiet (Brøndby), Kristoffer Askildsen (Sampdoria), Fredrik Ulvestad (Djurgården), Kristian Thorstvedt (Genk), Mats Møller Dæhli (Genk), Sondre Tronstad (Vitesse), Håkon Evjen (AZ), Ghayas Zahid (Apoel)

Angrep: Jørgen Strand Larsen (Groningen) og Veton Berisha (Viking)

Hektiske dager for spillere og støtteapparat

Det er kun ett døgn igjen til Norges landslag spiller den siste gruppespillkampen i Nations League. Etter at Omar Elabdellaoui testet positivt på en koronaprøve ble hele det norske landslaget satt i karantene.

Da startet en intens jakt på spillere i utlandet som kunne trø til og forme et nødlandslag.

Søndag i 14-tiden startet landslaget med å ta kontakt med spillere, og mandag morgen ankom spillerne Gardermoen. Samtlige spillere har testet negativt på kornaviruset, bortsett fra keeper Per Kristian Bråtveit. Hans prøve var såkalt inkonklusiv, altså usikker.

Sisteskansen har derimot hatt koronaviruset i oktober, og er dermed ikke smittbar. Derfor jobbes det nå med en ny prøve, slik at han kan slutte seg til laget i løpet av onsdag.